Tussen september en februari 2019-2020 woonde ik in de twee na grootste stad van Zweden: Göteborg. [Spreek uit als: jutteburj] De stad telt bijna 573.000 inwoners en heeft de grootste haven van het land. De stad heeft niet alleen een heel eigen smaak, maar is ook direct verbonden aan de natuur. Ik zet het voor je op een rijtje.
Cultuur eigen
Wanneer je voor langere tijd ergens woont gaan je dingen opvallen die anders gaan dan in Nederland. Zo zijn de mensen heel beleefd en gereserveerd. Ik heb in een studentenhuis gewoond waar ik bijna geen gesprekken met Zweden heb gehad omdat ze hun eigen bubbel erg belangrijk vinden. Wanneer jij zelf een gesprek start, zijn de meesten heel open en vriendelijk. Vat het dus niet op als onbeleefd maar accepteer de verschillen in de omgang. Zo is het bijvoorbeeld normaal dat wanneer je in de tram aan de raamkant zit, jij slechts hoeft op te staan om aan te geven dat je eruit wil en de ander jouw excuus maakt voor het ‘in de weg zitten’. Doe dit dus ook andersom!
Zweden heeft een absolute koffiecultuur, genaamd ‘fika’. Dit betekent letterlijk een koffie pauze waar een gebakje bij hoort. Échte fika gaat samen met een kanelbulle. Dit kan overal en de Zweden doen dit minstens twee keer op een dag: rond half twaalf en vanaf vier uur. De leukste straat om fika te doen is Haga. Dit is de meest toeristische straat van Göteborg die ’s winters ook het gezelligst wordt omgetoverd in een winter wonderland door een gezellige kerstmarkt.
Zweden is duurzaam. Dit valt niet alleen op wanneer je door de stad loopt en overal duurzame en vintage winkels ziet, maar ook de jongeren worden hiertoe gestimuleerd op school. Toen ik hier studeerde was ik de eerste dag volledig verbaasd doordat iedere universiteit en iedere bibliotheek een kantine met speciale magnetron ruimte had. Iedereen neemt een warme lunch mee in een glazen bakje. Ideaal! Ook de koffie kun je laten bijvullen in je eigen mok. Je betaalt dan 0,50 cent extra voor een refill, ofwel in het Zweeds påtår. Zweden doen ook aan ploggen: joggen en afval opruimen in het grootste park: Slottskogen. (Hier lopen trouwens elanden en pinguïns rond!)
In de winterperiode is het koud en donker in Zweden. Wees hierop voorbereid, zeker wanneer je hier gevoelig voor bent. Neem vitamine D mee van huis, in Zweden liggen de prijzen voor dit soort producten hoog. Op universiteiten worden ook gratis lessen over de donkerte gegeven die je kunt bijwonen als student.
Sauna traditie
Wanneer je in Zweden bent kun je de sauna niet vermijden. De bekendste (en daarmee ook populairste sauna – boek van tevoren hier) is die in Frihammen. Ze hebben inloop uurtjes voor de volgende genders: vrouwen & nonbinair, man & nonbinair, mix en trans. De Zweedse manier van het gebruik maken van de sauna is binnengaan tot je het niet meer uithoudt, je vervolgens in een ijsbad wagen, terug naar binnen gaan en dat tot soms wel drie keer herhalen. Zweden besteden minimaal een uur per keer in de sauna. Sommige sauna’s zijn te vinden in de bossen gelegen aan meren waar je dus het meer instapt, wat ook als ijsbad werkt. Soms in de winter loop je zelfs door de sneeuw om het volgens de traditie te doen. (Tip! Trek sokken aan)
Attractie park Liseberg
Aan station Korsvägen ligt het grootste attractiepark van Göteborg gelegen: Liseberg. Dit is open tussen 25 april en 30 december. Rond Halloween wordt het park volledig omgetoverd tot spookhuis en tijdens kerst wordt het omgebouwd tot winterparadijs met kerstkraampjes en een grote schaatsbaan. De attracties zijn gewoon open. Je kunt ervoor kiezen slechts entree te betalen of een all-in-one ticket te kopen.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer gaat per bus of tram in de stad. Je kan hiervoor een 90 minuten kaartje kopen op de tram of als je langer blijft kun je langsgaan bij een Vasstrafik kantoor waar je dag-, en maand kaarten kunt kopen. Doe dit, want er is controle. Wanneer je van het vliegveld komt neem je de flyggbus, een enkeltje kost 119 Zweedse Kronen (ongeveer 11 euro) Vanaf het centraal station gaan alle treinen het land in. Je kunt kaartjes kopen en informatie vragen bij de SJ punten.
Natuur
Zoals ik eerder zei is Göteborg heel dicht omgeving door natuur. Zo kun je de botanische tuinen bezoeken die direct toegang geven tot een natuurreservaat waar je korte wandelingen kunt maken. De stad ligt eigenlijk omringt door deze natuurreservaten, zo heb ik zelf een tweedaagse tocht gemaakt in Vjattenfjallspark en een dag wandeling in Hissingsparken. Een hike in Zweden maken is echt een hoogtepunt: je kunt er ‘wild’ overnachten in de buurt bij een shelter en een meer waar je vuur mag maken. Als je van kamperen houdt, zou ik dit in septemer/oktober aanraden wanneer het nog niet te koud is. Hissingsparken is heel mooi in hartje herfst; de kleuren zijn niet te tellen.
Vanuit de haven van Saltholmen (waar s’ zomers iedereen ligt te bakken op de rotsen en zwemt in de zee) kun je een ferry naar de eilanden nemen. Je kunt hier de Vasstrafik kaart voor gebruiken. De eilanden staan bekend als the archipelago, een bij elkaar gelegen eilandengroepje met havens en dorpjes. Styrso, Brannö en Vrångö zijn de bekendste.
Erop uit
Göteborg ligt gelegen op een plek waardoor het bezoek aan andere steden gemakkelijk is. Zo kun je weekend uitstapjes maken naar Stockholm, Copenhagen, Malmö, Lund en Oslo. Ook kun je een bezoek brengen aan het Tjoholomslott, een mooi kasteeltje in de Zweedse landschappen. De reisorganisatie biedt reizen aan naar Lapland of Rusland. Deze raad ik erg aan want de prijs-kwaliteit verhouding is goed. Deze leuke groepsreizen laten je plekken zien waar je normaal niet komt. Zo heb ik een husky-tour gemaakt door Zweeds Lapland, een snowmobile scooter trip gedaan en geslapen onder het noorderlicht in Abisko.