Lange reizen zijn fantastisch! Wel is het zo dat de reis ernaartoe bijna altijd samenkomt met een overstap. Tegenwoordig zijn er steeds meer verre bestemmingen die met een bepaalde luchtvaartmaatschappij een directe vlucht aanbieden. Soms duren die wel twaalf uur! Bij het merendeel van de lange vluchten, moet je nog steeds overstappen. Niet alleen omdat ze vaak moeten tanken, maar ook zodat andere passagiers in kunnen stappen en mensen die op de tussenbestemming moeten zijn uit kunnen stappen. Hoe gaat het nou precies in zijn werk? Wat moet je met je bagage doen? Hoelang heb je nodig om over te stappen? Over deze vragen hoef je na het lezen van dit blog in ieder geval geen stress meer te hebben.
Hoe werkt het overstappen in het algemeen?
Eigenlijk is het overstappen heel simpel, maar als je het nog nooit gedaan hebt kan het erg ingewikkeld lijken. Bij het uitstappen van het vliegtuig kun je kiezen tussen twee routes: de douane of de transfer. De transferborden leiden je tot een nieuwe douanepost waar je nog een keer gecheckt wordt (en je opnieuw je gekochte water in moet leveren). Vanuit daar kom je weer in de vertrekhal met alle andere mensen die hun vlucht moeten halen en kun je je eigen gate zoeken.
Wat moet je met je bagage doen?
Geen paniek als voor jou niet helemaal duidelijk is bij het boeken of je je bagage na de overstap opnieuw in moet checken of niet. Bij sommige vluchten is dit namelijk wel het geval en bij andere niet. Vaak als je overstapt op een kleine maatschappij of een klein vliegtuig moet je na de overstap je bagage ophalen en opnieuw inchecken. Hoe weet je dit zeker? Kijk op het witte label dat ze aan je bagage hangen tijdens het inchecken. Hierop staat de luchthaven tot waar ze meevliegen zonder dat je er iets mee hoeft te doen.
Hoe lang duurt overstappen?
De tijd die realistisch is om je overstap te halen verschilt per luchthaven. De ene is ontzettend groot en moet je door een aantal checks voordat je opnieuw kan boarden. De andere luchthaven is klein en knus en heeft maar één douanecheck. Per luchthaven zal je dus op moeten zoeken wat de minimale overstaptijd is. Dit wordt op veel sites de MCT genoemd. Als je een vlucht boekt die zelf een overstap aangeeft, dan hoef je niet bang te zijn dat je het niet haalt. Zij hebben met het aanbieden daarvan sowieso rekening gehouden met de minimale tijd die je nodig hebt. Als het dan fout gaat omdat je het niet haalt, kun je in sommige gevallen hier een vergoeding voor ontvangen.
Als je aan ziet komen dat je het niet gaat halen, spreek dan iemand aan die op de luchthaven werkt. Zij kunnen je, als je laat zien dat je echt je vlucht moet halen, langs een wachtrij loodsen.
Let op, want als je zelf twee of meerdere losse vluchten boekt, dan ligt het anders. Het is dan je eigen verantwoordelijkheid dat je de overstap haalt en bij het mislukken ervan zal je ook geen vergoeding ontvangen. Nog steeds zal het personeel je altijd proberen te helpen, maar je zult zelf iets meer aandacht moeten besteden aan de tijd die per luchthaven gegeven wordt.
Wat doe je tijdens een hele lange overstap
Soms heb je een overstap van meerdere uren, omdat dat nou eenmaal de makkelijkste of goedkoopste optie was. Sommigen kiezen ervoor om een hotel op of nabij de luchthaven te boeken. Anderen gaan nog snel de stad in. In veel grote steden met luchthavens bieden bedrijven een stop-over-tour aan. Deze tours zijn speciaal ontwikkeld voor toeristen die een aantal uren hebben tijdens hun overstap. Zo kun je in deze tijd precies de highlights van de stad zien, zonder dat je bijzonder veel zelf hoeft te regelen. Hoe geweldig is het als je zo ineens Dubai kunt verkennen terwijl je op weg bent naar Sri Lanka?