Begin februari werd het nieuwe Hilton-hotel – volledig: Hilton Amsterdam Airport Schiphol – officieel gepresenteerd en geopend. De opening werd een heuse viering met een aantal korte speeches van directeur Jolijn Zeeuwen, Schiphol-topman Maarten de Groof en Hilton-topman Simon Vincent. Uiteraard was er de gelegenheid om van dit moment gebruik te maken om terechte mooie woorden en complimenten te geven aan de ontwerpers, bouwers, medewerkers enz. Het glas werd geheven, er werd getoast en het nieuwe Hilton was hiermee officieel geopend.
Dat was het zakelijke stukje in een notendop. Wij waren er bij om zelf Hilton Amsterdam Airport Schiphol te ervaren en te beleven. Dankzij een speciale uitnodiging waren wij in de gelegenheid om met de architecten een rondje te doen door hele hotel. Dat gaf ons de mogelijkheid om een aantal betrokken werknemers te ontmoeten die ons ook inzicht gaven in hun beleving van dit nieuwe hotel.
The Dutch Touch
We leren tijdens onze ronde door het hotel dat we het woordje “airport” in de hotelnaam niet te serieus moeten nemen. Ja, het hotel ligt via een overdekte traverse direct verbonden met Schiphol Plaza, maar dat is eigenlijk alles wat Hilton met “airport” wil vertegenwoordigen. Het hotel wil namelijk meer zijn dan alleen het begrip airporthotel. Al snel zal blijken hoe ze van dat begrip af willen. Dit hotel van Hilton biedt namelijk een aantal vormen van dienstverlening die zich verzamelen in een multifunctioneel gebouw. Simpel gezegd: in dit Hilton kan je meer doen dan alleen slapen. Hierover zo meer, want eerst wordt ons verteld welke invloeden we terugzien in het design. De vraag van Hilton was namelijk om dit hotel te voorzien van een “The Dutch Touch”. “Een uitdaging”, vertelt de binnenhuisarchitect van The Gallery HBA, die in Londen is gevestigd. Want wat ziet een gast van Hilton nou als een dergelijke touch?
Het interieur
Dat het gelukt is om het antwoord te vinden, zien we gaandeweg terug in het design van het hotel. We lichten een paar voorbeelden uit. Zo zien we dat de lobby bestaat uit kleine eilandjes met diverse functies. De eilandjes zijn vanaf bovenaf goed waar te nemen en al snel ontdekken we de provincie Zeeland als inspiratie. Daarnaast zien we dat de muren voorzien zijn van bijzonder houtwerk. De vormen die we in dit houtwerk opmaken stelt de grachtenconstructie van Amsterdam voor. Hiermee wil Hilton zeggen dat het hotel een ideale basis is om vanaf hier onze hoofdstad te bezoeken. Het bekende Delfts Blauw mag niet ontbreken. Ook dit vind je terug op diverse plekken in het hotel, met name in de kamers. Natuurlijk is er in het Hilton ook plaats voor bekende en minder bekende Nederlandse kunstenaars voor extra sfeer aan de muren. De vertoonde kunst is afkomstig van de kunstcollectie die de Schiphol Groep gaandeweg heeft vergaard. Een mooie samenwerking dus. Oh, en nog een speciale mention voor een echte Dutch Touch: in dit Hilton is er ook plek voor Nijntje.
Het exterieur
Naast het interieur is ook het gebouw op zich een bijzonder exemplaar. Wat opvalt is dat alles wat hoekig en recht doet vermoeden, wordt gecamoufleerd door bijzondere rondingen in en rondom het gebouw. Waar je eigenlijk een recht toe, recht aan gang verwacht loopt deze licht gebogen om zo bij de kamers te kunnen komen. Bovendien zijn de etages rondom een atrium gebouwd, wat het mogelijk maakt om op een etage helemaal rond te kunnen lopen. De buitenkant van het hotel is voorzien van diverse materiaallagen. Opvallend is dat de lagen – die allen in de vorm van diamanten zijn – over dwars zijn geplaatst en ook hier afwijkt van recht toe, recht aan architectuur. Wat mij vooral opvalt is dat wat eigenlijk recht lijkt, lekkere speelse ronde vormen heeft. Misschien een mannending. Niet geheel toevallig staat het hotel ook enigszins gedraaid tussen alle gebouwen die tot nu toe in rechte en strakke lijn zijn gebouwd. Het hotel wordt daardoor vanzelf een “eyecatcher”, zoals de dame van architectenbureau Mecanoo dan ook graag had gewild. En zoals gezegd: het hotel staat in rechtstreekse en overdekte verbinding met Schiphol.
De beleving
Dan de beleving. Die is prima. In eerste instantie oogt het design strak: alles ziet er voornamelijk wit en nieuw uit. Maar al snel merk je de speelsheid van het gebouw. Het diamantvormige glazen dak brengt veel natuurlijk licht, dat door het wit van het interieur extra wordt versterkt. Dat oogt fijn en natuurlijk. Op het feestje heb ik veel stropdassen gezien en wat mensen met een aardappel in de keel gehoord. Een dag later zie ik de toerist in strakke sportswear zich klaarmaken voor de gym en zie ik even stereotyperend een paar “rappertypes” lopen. Dit hotel gaat inderdaad voor ieder wat wils worden. Ik kan me hier al snel vinden en dat vind ik een goed teken. Als het te veel “bal” wordt, ben ik weg. In plaats daarvan geniet ik. Ik loop daarom even een aantal dingen door, die indruk op mij maken.
De lobby
Dat is in eerste instantie de lobby. De lobby is namelijk multifunctioneel en toegankelijk ingericht. Je kunt hier rustig werken, mensen ontmoeten en een drankje doen. Ik vind het bijzonder dat er in de lobby een uitgebreide bar aanwezig is. Het nodigt uit om hier overdag bovengenoemde activiteiten te komen doen. Daarnaast heb ik mij laten vertellen dat de lobby op donderdagavond wordt omgetoverd tot een ware club experience. De altijd geserveerde cocktails en whisky’s krijgen op de donderdagavond een extra dimensie als de kleurende lampen van de lobby en een dj met heerlijke mellow muziek sfeer brengen. Met de stem van Jambers beeld ik mij in: “Overdag werkt hij als digital nomad, ’s avonds ontpopt hij zich als fanatiek danser.” Het klinkt allemaal erg uitnodigend. Precies wat de lobby met mij doet: uitnodigen en uitdagen.
De fitness en spa
De tal van conferentiezalen zijn leuk voor de zakenlui. Ik kom hier als toerist en ben meer onder de indruk van de fitness en spa. Hilton biedt uitgebreide treatments. Van hotstone massages tot de pittigste krachtsinspanningen in de moderne fitnesszaal. Een aantal treatments worden gegeven in samenwerking met Rituals. Dit van oorsprong Nederlands wellnessmerk heeft inmiddels de wereld veroverd en zie je terug in Hilton vanwege The Dutch Touch. Voor wie wat langer in dit hotel verblijft en ook met regelmaat zal eten in dit hotel, is deze omgeving misschien wel een absolute must om het gewicht nog enigszins op peil te houden. De fitness en spa in dit hotel is tegen betaling ook te gebruiken voor niet-gasten. Een ideale plek om dus in een rustgevende omgeving te komen ontspannen of juist in te spannen.
Het ontbijt
Zoals gezegd is een fitnesszaal geen overbodige luxe als je tijdens je verblijf gebruik maakt van de keuken van Hilton Amsterdam Airport Schiphol. Laten we even beginnen bij het ontbijt. Deze is zeer uitgebreid zoals een Hilton betaamt met elke dag vers brood van de lokale bakker. Het brood is – zo horen we van chef Edwin van den Heijkant – als speciaal recept samengesteld en wordt dagelijks vers gebakken voor de gasten van het Hilton. Het ontbijt kan je zowel English als Continental benutten. Er is een overvloed aan soorten broodjes, beleg en andere lekkernijen. Bovendien vertoef je in een prettige omgeving met gastvriendelijke bediening. Ze voorzien je graag van (speciale) koffie en thee.
Het diner
Het magische van dit restaurant zit hem in het avondeten. Chef heeft ons uitgelegd dat hij 3 keukens heeft en het zijn filosofie is om alle keukens open te hebben. Dat biedt de gast de meeste variatie, kwaliteit en beleving. De drie keukens (waaronder een Aziatische keuken) vallen allen onder de naam The Bowery, die zich als dusdanig presenteert als restaurant. Ook hier geldt dat je geen hotelgast hoeft te zijn om bij The Bowery te komen eten. Sterker nog: iedereen is welkom. Van der Heijkant heeft al zijn (Michelin-ster)ervaring in de strijd geworpen om een gevarieerde culinaire kaart samen te stellen met ruimte voor producten met The Dutch Touch. Daarbij is niet alleen gekeken naar het belang van de gast en Hilton, maar ook naar goede kwalitatieve leveranciers in de directe omgeving van het hotel. Ik sla mijn vegetarische principe even over als om het stuk rundvlees te proeven. Het proeft vers en mals en wordt geserveerd met een verse eigengemaakte friet, heerlijke doorbakken groenten en eigengemaakt brood. Voor vegetariërs is er voldoende keuze.
De wijnkaart en wijnproeverij
Het venijn zit hem in… de wijn. Want nog zo’n idee uit de creatieve koker van dit Hilton is om een heuse sommelier aan te stellen. En wat voor een. Thijs Stut is een 28-jarige jongeman waar de passie voor wijn nog net niet uit het vat spat. Hij kreeg carte blanche voor het samenstellen van de wijnkaart en dat was misschien wel even schrikken voor menig traditionele wijnkenner. Stut geeft aan dat wijn uiteindelijk om de smaak gaat. Wijn moet lekker zijn en passen bij wat je eet. En eigenlijk klopt zelfs dat laatste niet in de ogen van Stut. Hij gaat daarin nog verder: je eten moet passen bij de smaak van de wijn. Op geheel eigen wijze heeft hij dan ook een wijnkaart op smaak gemaakt. En dus niet op land of per streek. De kaart steekt dusdanig in elkaar dat bij de gekozen wijn, het diner door chef Van der Heijkant geheel op de gekozen smaak kan worden afgestemd. Vrij uitzonderlijk, daarmee uniek en dus de moeite van het proeven waard.
Wie overigens een wijnproeverij wil doen, kan ook in Hilton terecht. Onder leiding van Stut kan men geheel op eigen wijze de wijnen proeven. De wijnproeverij kan gepaard gaan met een hapje of uitgebreide maaltijd. Een dergelijke proeverij is wel altijd privé en dient besproken te worden. Er is hiervoor een speciale ruimte ingericht, zodat groepen de volledige aandacht en informatie krijgen die bij de proeverij horen.
De kamers
Oh ja, dan bleven we er ook nog slapen. Voor een fan van vliegen niet heel makkelijk, zeker niet als je zicht hebt op de runways van Schiphol. Als ’s avonds pal voor mijn neus de tweede A380 van de dag vertrekt richting Dubai, zit ik op het puntje van mijn comfortabele stoel. Ik verblijf voor de gelegenheid in een executive room op de 11e etage. Het zicht is fantastisch. In vergelijking met een standaardkamer is de executive room slecht iets groter. De presidential suite die we zien, is uitzonderlijk: enorm groot, meerder kamers, eigen keuken en meer. Terug naar mijn executive room. Het zijn vooral de gemakken die het verschil maken met de standaardkamer. Zo heb ik mijn eigen Nespresso-apparaat, een strijkijzer met plank en een werkbureau in de kamer staan. Bovendien kan ik op de 10e etage genieten van de extra versnaperingen die geserveerd worden in het speciale bar- en restaurantgedeelte. Dit deel is alleen toegankelijk voor gasten die daar dan ook iets meer voor betalen. Uiteindelijk slaap ik uiterst diep en fijn in mijn boxspring. De douches zijn heerlijk warm en van alle benodigde gemakken voorzien. En op de kamers ook The Dutch Touch natuurlijk.
Duurzaamheid
Nog een paar opvallende dingen. In het hotel mag niet worden gerookt. Dus wie roken wil, kan dat slechts op een plek doen: buiten. Naast dat Hilton roken niet gezond vindt, vinden ze het ook niet meer passen in het moderne hotelwezen. Een ander mooi detail vind ik dat het hotel de warmte die binnenkomt via o.a. het glazen dak opslaat en omzet tot gezonde en frisse lucht binnen het hotel. Daarnaast gebruikt het Hilton de warmte uit de grond om daar weer plekken in het hotel mee te verwarmen. Met het oog op duurzaamheid zijn dit een aantal manieren om verantwoord bezig te zijn met de natuur. Eerlijk toegegeven is niet alles mogelijk, maar daar waar duurzaamheid een rol kan spelen, is dat ook zeker meegenomen in het design.
Hilton Amsterdam Airport Schiphol samengevat
Samengevat is Hilton Amsterdam Airport Schiphol een multifunctioneel hotel met diverse diensten onder een dak. “De voordeur naar Nederland,” zo zei Hilton-baas Vincent. En zo wenst deze Hilton zich vooral ook te presenteren. Een van de werknemers vult namens zijn Hilton het dan ook mooi aan: “een outlet met hoge kwaliteit aan horeca en dienstverlening”. Met Amsterdam op een steenworp afstand is dit een kwalitatief zeer goed hotel met standaardkamers die boekbaar zijn vanaf € 165,- inclusief ontbijt. Men kan hier heerlijk ontbijten, lunchen en dineren in restaurant The Bowery, men kan gebruik maken van een moderne fitness en spa, me kan genieten van een heerlijke muzikale clubavond op de donderdag of men kan gewoon lekker werken en ontmoeten in de multifunctionele lobby. Het hotel is per vliegtuig, bus, taxi, trein en auto eenvoudig te bereiken. Voor een ieder zit er vast wel één reden tussen om dit prachtige Hilton-hotel eens te bezoeken.
Meer informatie en indrukken over dit hotel mag je mij altijd vragen. Anders kan je hier meer vinden op de website.