Dublin is een stad met een eigen karakter. De stad is in geen enkele mate te vergelijken met een andere Europese hoofdstad. Dublin heeft geen Big Ben, geen Eifeltoren, geen Manneke Pis. Dublin heeft sfeer, en die sfeer wordt perfect benut door alle inwoners en reizigers die zich in de Ierse hoofdstad bevinden.
Het hoogtepunt van Dublin is… Dublin!
Diepe plassen in de greppel, straffe winden in je mik en af en toe een flinke plensbui op je hoofd. Hier geen hoge temperaturen of achttien uur zon per dag. Klinkt niet bepaald als een droombestemming. Maar niet getreurd als je besluit deze Ierse hoofdstad te bezoeken, want Dublin maakt alles goed. De sfeer die in de stad hangt, de mensen die er rondlopen, zijn uniek. De omgeving rondom Dublin is een lust voor het oog en alles is op en top geregeld. Eigenlijk is Dublin daarom een natte versie van een tropische bestemming. Dublin heeft niet “maar” één hoogtepunt – nee, heel Dublin IS een hoogtepunt!
Dublin is de ideale bestemming voor een weekendje weg, maar ook als starthaven voor een roadtrip door Ierland, het hele jaar door. Na nog geen 1,5 uur vliegen vanuit Amsterdam of Eindhoven bereik je de luchthaven van Dublin. Bij het landen op het vliegveld zie je de wilde golven van de Ierse zee tegen de ruige kustlijn van Dublin Bay klotsen. Op de achtergrond pronken de groene heuvels die centraal staan in de prachtige wildernis van Ierland. Dublin is een metropool met ongeveer 1 miljoen inwoners, waarvan de meeste Iers zijn.
Engeland de eeuwige vijand
Het land heeft een roerig verleden, waarvan het meeste gekenmerkt wordt door de overheersing van Engeland. Tijdens deze overheersing kwamen de Ieren vaak in opstand, waardoor veel Ieren het leven verloren. De Dubliners zijn erg trots op hun vrijheidsstrijders. Door de hele stad heen vind je verschillende gedenktekens en standbeelden die verwijzen naar deze tijd. De Paasopstand van 1916 was een van de meest heftige opstanden van Ierland. Tijdens deze opstand zijn veel oude gebouwen aangetast of zelfs verloren gegaan In 2016 wordt deze opstand uitbundig herdacht. Ondanks de slechte herinnering aan de Engelse overheersing vind je in Dublin nog steeds veel typisch Britse gebouwen, zoals ‘Dublin Castle’ en het door Queen Elisabeth geschonken ‘Trinity College’.
Verschil tussen noord en zuid
Het noorden en zuiden van Dublin hebben daarnaast ook een niet zo’n goede verhouding: het noorden van Dublin was altijd bedoeld voor de lage arbeidersklasse terwijl in het zuiden van Dublin de middenklasse en hoge klasse hun leven leefden. Dit klasseverschil zie je nog steeds terug in de architectuur van de stad, waarbij je in het noorden rechthoekige arbeiderswoningen vindt en in het zuiden klassieke huizen met luxe gevels.
Een weekendje Dublin tourist style
Een weekendje Dublin kun je op verschillende manieren invullen. Je kunt de Guinness-fabriek of Jameson Distillery bezoeken, of je kunt je portemonnee leeg shoppen op O’Connel Street. Voor het Dublinse cliché-gevoel ga je naar de Temple Bar waar je je tussen alleen maar toeristen bevindt en waar je enorm kunt genieten van Ierse muziek, gezelligheid en veel verschillende soorten bier (welke duur kunnen zijn, dus pas op met spontane bestellingen!).
Een weekendje Dublin going local
Als je het op de ‘local-way’ wilt doen, en tegelijk het beste van Dublin wilt zien, doe je het als volgt: luidt het weekend in op vrijdag in de bruisende wijk rondom South William Street. Bestel een goede Ierse beefburger bij Jo’Burger in combinatie met een Ierse Pale Ale. Kom in de stemming met de vrolijke klanken die op de achtergrond live gedraaid worden. Geniet daarna van de authentieke sfeer in een van de vele Ierse pubs en drink een goede pint Guinness of een halve liter Murphy’s.
Start de dag op zaterdag met een chillsessie in een van Dublin’s groene stadsparken. Bezoek een bijzonder museum, zoals het Hugh Lane Gallery Museum voor moderne en historische kunst of de scheikundige Science Gallery voor innovatieve en inspirerende weetjes. Huur een fiets via Dublin Bikes en ontdek de stad en haar docks op de door de Dubliners zo benoemde ‘Dutch Way’. Sluit je middagje af in The Porter House met typische Ierse pub-maaltijden. De zaterdagavond breng je door in het Shelbourne Park Greyhound Stadium waar je opgedofte vrouwen en dominante mannen kunt spotten die hun geld inzetten op razendsnelle windhonden die op een 400 meter zandbaan vliegensvlug langs sjezen.
Potje Gaelic Football, niet voor watjes
De zondag staat in Dublin in het teken van Irish Football, genaamd Gaelic Football. Dit is niet zomaar een potje voetbal: Gaelic Football is een gekke combinatie van rugby en voetbal waarbij het doel bestaat uit een voetbaldoel met daarop twee hoge palen. De spelers mogen de ronde bal zowel schoppen als gooien en mogen met de bal zowel dribbelen als rennen. Bewonder deze Gaelic-wedstrijd in een van Europa’s grootste stadions Croke Park. Na een intens potje voetbal gekeken te hebben kun je je buik vol eten met traditionele Spaanse tapas in The Port House Pinxto of heerlijke sushi bij Zakura op Wexford Street. Heb je een dag over? Ga dan via de maritieme visserswijk Clontarf naar het dichtbij gelegen groene eilandje Howth waar je kunt genieten van een ruige kust en eventueel nieuwsgierige zeehonden.
Daarom Dublin
De beste maanden om Dublin te bezoeken zijn mei en september, wanneer de zomer begint en eindigt. Tijdens deze maanden valt er de minste regen en is het er gemiddeld 20 graden Celsius; een geschikte setting om een Guinness in de met kinderkopjes bezaaide straten van Temple Bar te drinken of een stevige wandeling over het nabij gelegen eiland Howth te maken! Geniet van het pure Dublin, waar de kerk een grote rol speelt, condooms nog maar sinds tien jaar legaal zijn en mensen elkaar gedag zeggen alsof ze elkaar al jaren kennen!