Er dreigt gevaar voor een gedeelte van de prachtige Great Barrier Reef in Australië. De Great Barrier Reef is wereldberoemd dankzij haar prachtige koraal en vele soorten vis. Voor duikliefhebbers een lust voor het oog en een adembenemende plek om te duiken.
Helaas gooit de haven- en mijnindustrie roet in het eten. Om te kunnen expanseren en meer banen te creëren wil men een gedeelte van de Great Barrier Reef uitbaggeren. Het is goedkoper om het zand, klei en slip, dat met de uitbaggering gepaard gaat, te ‘dumpen’ in de zee. Een woordvoerder die positief tegenover de uitbaggering staat, geeft aan dat er geen gevaarlijke of giftige stoffen vrij zullen komen.
Natuur- en milieuwetenschappers beweren echter het tegendeel. Het zand val kilometers ver de zee in stuiven en het koraal aantasten. Ook de vele vissoorten die in het gebied leven zullen last hebben van het zand.
The Great Barrier Reef is met zo’n 1,6 miljoen toeristen per jaar een grote bron van inkomsten voor dit deel van Australië. Het uitbaggerproject kan dan ook vele toeristen gaan kosten, vanwege de mogelijke beschadiging van het rif.
Wat is de Great Barrier Reef?
De Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het rif bestaat uit meer dan 2.900 opzichzelfstaande riffen en 900 eilanden die zich uitstrekken over 2.600km. Het hele gebied heeft een oppervlakte van 334.000 vierkante kilometer!
De Great Barrier Reef is zo immens groot, dat het vanaf de ruimte kan worden aanschouwd. Het is de grootste toeristische attractie van Australië, en geliefd bij vele miljoenen duikliefhebbers.