We kennen bijna allemaal de regel: altijd eerst je vlucht boeken, want een slaapplek kan je altijd wel regelen. Maar ook accommodaties zoeken is niet altijd even gemakkelijk als dat het lijkt. Hotels boeken kun je boeken via de bekende sites zoals booking.com of expedia.com, maar dit is niet altijd even goedkoop. Daarom geef ik hieronder een paar tips om je leukste en goedkoopste slaapplekken te vinden!
AirBNB
Als ik op reis ga, check ik altijd als eerst AirBNB. Voor wie AirBNB niet kent: dit is een site waarop mensen (lees: locals) kamers in hun huis aanbieden waar je mag verblijven. Soms verhuren ze niet alleen kamers, maar ook hun hele appartement. Het idee van AirBNB is dat je leeft in het huis van een ander. Misschien dat het in eerste instantie niet zo prettig klinkt om een week in de leefruimte van iemand anders te wonen, maar geloof me: het is top. De hosts op AirBNB zijn stuk voor stuk behulpzaam en willen vooral dat je alles gebruikt alsof het van jou is. In vrijwel alle gevallen woont of verblijft de host niet bij jou (tenzij dat expliciet staat aangegeven), dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je diegene ’s ochtends tegenkomt bij de badkamer.
Het voordeel aan AirBNB vind ik dat het stukken goedkoper is. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt, maar de kosten van de goedkoopste AirBNB liggen altijd vele malen lager dan het goedkoopste hostel of hotel op booking.com. Daarnaast vind ik het leuk dat je in contact komt met locals. Ze proberen het je erg naar je zin te maken. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer een host gehad die aanbood om ons naar allerlei strandjes te rijden (gratis) zodat we niet met het openbaar vervoer hoefden. Onderweg stopte hij ook nog bij een supermarkt zodat we zonnebrand konden halen. Kortom: gezellig en praktisch!
Couchsurfing
Je hebt verschillende couchsurfing sites online staan. Sommige sites zijn gratis en voor andere sites betaal je een kleine bijdrage. Het idee van couchsurfing verschilt van AirBNB, omdat je bij couchsurfing bij iemand in huis slaapt. Kortom, diegene is thuis als jij er ook bent. In veel gevallen is dit helemaal gratis. De hosts die hun huizen aanbieden op deze site halen vaak voldoening uit het ontmoeten van nieuwe mensen uit nieuwe culturen. Ze maken graag een praatje met je, eten graag samen met je, willen je de stad laten zien, maar ze laten je ook met rust als je dat liever hebt. Aangezien de kosten voor je verblijf aanzienlijk minder zijn, is het wel netjes om iets achter te laten voor je host als bedankje. Neem hem of haar bijvoorbeeld een keer mee uiteten of neem een souvenir uit Nederland voor ze mee.
Housesitting
Een andere leuke manier van goedkoop ergens verblijven is Housesitting. Het idee achter deze site is dat je op het huis van iemand ‘past’ die een tijdje weg is. Soms kan het zijn dat je ook op een huisdier moet passen. De site is in gebruik over de hele wereld, maar wordt in Amerika en Canada het meest gebruikt. In sommige steden is er niet heel veel aanbod, maar je kan altijd een poging wagen. Het enige nadeel aan deze site is dat je wel 89 euro per jaar betaalt om lid van de site te mogen worden. Denk er wel aan dat je verder niks hoeft te betalen voor je verblijf.
Tijdens je verblijf mag je gebruik maken van alle faciliteiten en als je geluk hebt mag je zelfs hun auto lenen. Housesitting is minder flexibel dan couchsurfing of AirBNB, aangezien mensen een bepaalde periode aangeven waarin ze een oppasser zoeken. De oppasser moet dan voldoen aan de gehele periode, bijvoorbeeld een maand of een week. Zo ben je dus minder flexibel met data dan dat je dat bij AirBNB of couchsurfing bent.
Dit zijn drie opties voor je verblijf waarmee ik mijn kosten probeer te drukken als ik op vakantie ga. Door op je verblijf te besparen, kun je meer biertjes drinken in een gezellige pub of een extra zakcentje uitgeven aan souvenirs! Je komt in contact met locals en ze geven je met alle liefde een hoop tips over de stad. Zo hoef je ook geen reisboekje aan te schaffen.