Tunesië ligt op nog geen drie uur vliegen van Schiphol en heeft ongelofelijk veel te bieden op het gebied van cultuur en natuur. Wie voornamelijk voor de zon en de zee gaat, doet dit prachtige land én zichzelf echt te kort. Ik bezocht onlangs drie totaal verschillende plaatsen in Tunesië: de hoofdstad Tunis, het eiland Djerba en Tataouine, de toegangspoort naar de Sahara. Tunesië is hard op weg om zich aan de dictatuur van het verleden te ontworstelen. Helaas gaat dit soms gepaard met onlusten en aanslagen.
Op de website van het ministerie van buitenlandse zaken staat actuele informatie over de situatie ter plekke. Na de aanslag op het Bardo museum in Tunis in maart 2015, is overal de bewaking verscherpt. Op plaatsen waar veel bezoekers komen moet je je tas door een scanner voeren en zijn er detectiepoortjes. Ook zie je hier en daar soldaten in vol ornaat op straat staan. Eigenlijk geeft dit wel een rustig gevoel. Ik heb me in ieder geval niet ongerust gemaakt of onveilig gevoeld. En voor ratten die het op je tas of camera hebben voorzien, moet je overal ter wereld oppassen.
Een reis door de tijd
Meteen na aankomst in Tunis gaan we naar het Bardo Museum. Het Bardo is, na het Egyptisch museum het belangrijkste museum in Afrika. Tunesië is door de eeuwen heen door verschillende civilisaties bevolkt geweest en de nalatenschap hiervan is tentoongesteld in het Bardo. Een grote plaats wordt ingenomen door Romeinse mozaïeken. Al kijkend naar de afbeeldingen, maak ik als het ware een reis door de tijd en zie ik de geschiedenis vervat in ontelbare kleine steentjes. Zelfs onder mijn voeten lees ik geschiedenis, want de vloeren van het Bardo zijn belegd met originele antieke mozaïekvloeren.
We zetten koers naar de Unesco site Carthage. Deze stad werd in 814 v. Chr. Gesticht door de Feniciers en groeide uit tot één van de belangrijkste handelsposten aan de Middellandse Zeekust. Op deze lieflijke plek, met uitzicht over de zee, zijn onder andere resten van Romeinse thermen te zien.
Omdat we toch vlak bij het Ennejma Ezzahra Paleis zijn, pakken we dat ook maar even mee. Het paleis is het levenswerk van Baron Rudolph d’Erlanger die van 1872 tot 1932 leefde. Deze getalenteerde schuilder deed er tien jaar over om het paleis te bouwen. Baron d’Erlanger was een fanatiek verzamelaar van muziekinstrumenten en de Ahmed el-Wafi kamer herbergt meer dan 250 muziekinstrumenten. www.ennejmaezzahra.tn.
Tunesië mikt tegenwoordig op een gevarieerd publiek dat méér wil dan zon en strand. De thalassomogelijkheden zijn schier onuitputtelijk. Bijna elk hotel heeft een uitgebreide wellnessafdeling. Verder maakt Tunesië een enorme opmars bij de liefhebbers van golf. Door het hele land verspreid liggen de mooiste golfbanen. Ook voor logies is het publiek niet meer afhankelijk van grote, soms onpersoonlijke hotels. We bezochten een aantal Dars, kleinschalige hotels met een persoonlijke benadering met doorgaans een open, intieme binnenplaats.
Superdeluxe verblijf in medina van Tunis
Wie superdeluxe wil verblijven kan terecht in de medina van Tunis, waar in Paleis Bayram, voorheen de residentie van de moefti van het koningrijk Tunesië, hotel The Knowledge is gevestigd. Het paleis dateert uit de achttiende eeuw en herbergt alleen al aan wandtegels een vermogen. Wie in één van de zeventien suites logeert, voelt zich als een prins of prinses in een sprookje uit Duizend en één nacht. En dat allemaal met een redelijk acceptabel prijskaartje. www.knowledgehotels.com.
In het oudste gedeelte van de medina is de souk gehuisvest. Een wirwar van straatjes en steegjes met een kakofonie aan geluiden, gelardeerd met de geuren die typisch zijn voor deze Orientaalse markten. Het is een feest voor alle zintuigen om door de souk te lopen en je te vergapen aan sandalen, slippers, tassen, manden, kleding, parfum, sieraden, haarspeldjes, kruiden, oliesoorten, snoepjes, bruidskleding, hoeden en etenswaren.
Zo’n 100 km ten zuidwesten van Tunis, bij de stad Dougga liggen de resten van het Romeinse theater van Dougga, alweer een Unesco Werelderfgoed. Volgens een gevonden inscriptie werd dit theater in 168 voor Chr. Gebouwd. Het uitgebreide complex was compleet begraven onder het zand en werd in het begin van de 20ste eeuw opgegraven. Het theater bood plaats aan 4000 bezoekers. Op dit complex kun je uren ronddwalen en de overige resten van de eens zo welvarende stad zien. Geniet vooral ook van het uitzicht op glooiende heuvels, olijfgaarden en wijnranken.
Een bezoek aan het eiland Djerba
Na Tunis is het tijd voor de volgende bestemming: met een binnenlandse vlucht vliegen we naar het eiland Djerba. Djerba is eigenlijk een schiereiland omdat een dam het eiland met het vasteland verbindt. Er vaart ook een ferry. Op Djerba is het nooit onder de 15 graden, reden waarom dit eiland ook in de winter een populaire vakantiebestemming is.
El-Ghriba is een meer dan 2000 jaar oude synagoge. Het complex ligt vlak bij de plaats Hara Seghira.
Nadat we deze synagoge bezocht hebben, gaan we langs bij de Dar Bibine in het nabijgelegen plaatsje Erriadh. De Dar is eigendom van de Belgische architect Gérard Gridelet en zijn vrouw Isabelle Planchon. Op een perfecte manier is hier modern design gecombineerd met oriëntaalse kunst. De vier kamers zijn allemaal totaal verschillend en heel verrassend ingericht. www.darbibine.com.
We verlaten Djerba en rijden de ferry op die ons weer naar het vasteland brengt. Het reisdoel van deze dag is het stadje Tataouine, waar we de markt gaan bezoeken. De urenlange reis naar voert voornamelijk door bergachtige woestijnen, afgewisseld met hier en daar een dorpje of nederzetting.
Het Tunesische woestijngebied trok de aandacht van George Lucas die grote delen van de Star Wars films hier liet opnemen. Fans vanuit de hele wereld bezoeken hotel Sidi Driss in het plaatje Matmata.
Als Star Wars fan van het eerste uur bekijk ik op een andere manier dan mijn collega-journalisten de setting. Ik probeer me voor te stellen hoe het voor de acteurs geweest moet zijn om in een robot-outfit bij een buitentemperatuur van 33 graden (in de schaduw) filmopnamen te maken. Ksar Ouled Soltane ligt zo’n 20 kilometer van ons einddoel Tataouine. Een Ksar is een graanschuur voor de opslag van graan en olijven.
Eeuwen geleden bouwden Berberstammen uit Noord Afrika op hoge heuvels deze graanschuren. Deze Ksar werd eveneens door George Lucas in 1997 gebruikt als filmlocatiein de Star Wars Sage. Hiermee heeft Lucas dit stukje Tunesië duidelijk op de kaart gezet. Jaarlijks bezoeken talloze Star Wars fans de beide filmlocaties.