De Zweedse stad Linköping is de kleinste bestemming van KLM. Op anderhalf uur vliegen van Amsterdam kom je echter terecht in een wereld die alles behalve klein is. Toegegeven: de luchtvaartterminal is klein maar dat maakt het alleen maar overzichtelijk. De grootsheid van de natuur in de omgeving van Linköping is overweldigend. Neem de stad Linköping als uitgangspunt en je kunt wekenlang, elke dag van een totaal ander panorama genieten. Linköping ligt vijf minuten van de luchthaven.
Om ten volle van de omgeving te genieten verdient het aanbeveling om een auto te huren en zelf de relaxte manier van rijden tussen de Zweden te ervaren. Het openluchtmuseum Gamla Linköping schetst een beeld van de manier waarop de inwoners van Linköping door de jaren heen leefden. Sommige huizen zijn door de nazaten van de oorspronkelijke bewoners geschonken aan het museum compleet met inboedel. Op dit openlucht complex kun je uren ronddwalen en waan je je terug in de tijd. Sommige huizen worden hier daadwerkelijk bewoond. Er bestaat een lange wachtlijst is voor potentiële bewoners. De toegang is, net als de meeste musea in Zweden gratis.
Lege fabrieken nieuw leven ingeblazen
Linköping zelf is een vriendelijk middelgrote stad met enkele bijzondere bezienswaardigheden zoals de kathedraal die als markeringspunt overal vandaan te zien is. We vertrekken naar de nabijgelegen stad Norköping, ongeveer 40 km van Linköping. Norköping was van oudsher een welvarende stad met textiel en papierindustrie. In de jaren ’70 en ’80 kwam hier een einde aan omdat de arbeidskrachten in andere landen goedkoper waren. Wat overbleef waren de leegstaande fabriekspanden. Er was zelfs geen geld beschikbaar voor de sloop van de gebouwen. Het terrein met de fabriekspanden werd afgesloten met hekken en verviel tot een spookachtig, verlaten grondgebied. Zo’n tien jaar geleden ontstond de kentering. Er stond een groepering op die over voldoende financiële middelen beschikte om het culturele erfgoed nieuw leven in te blazen. De fabrieken werden gerestaureerd en kregen een nieuwe bestemming. Sommigen werden omgebouwd tot appartementencomplexen; een aantal fabrieken huisvesten momenteel de universiteit en in andere panden werden musea gevestigd.
Norköpings Visualiseringscenter is in een oude papierfabriek gehuisvest. In dit museum wordt in samenwerking met de universiteit zichtbaar gemaakt wat er in de universiteitsgebouwen wordt onderzocht en onderwezen. Tegenover het Visualiseringscenter ligt het Arbetetsmuseum; zelfs aan de buitenkant is het al een plaatje om te zien. Het museum staat als het ware op een eiland en is zevenhoekig. Het hoofdbestanddeel van de tentoonstelling bestaat uit allerlei aspecten die met het milieu te maken hebben, maar er is ook aandacht voor de textielindustrie die hier heeft plaatsgevonden. Er is één speciale ruimte waar je binnen kunt horen welk geluid de textielarbeiders hun hele werkzame leven aan moesten horen. Wat zegt U?????
Nederlands paar maakt van fietsen een groot succes
Ook Norköping is omgeven door groen. Hiervandaan kun je de kustroute volgen naar de Baltische zee. Daar hebben wij geen tijd voor want we hebben een afspraak in Borensberg met de mensen achter een successtory…..
Als we in de richting van Borensberg rijden passeren we glooiende velden en bossen. Hier en daar staat een boerderij of typische Zweeds gekleurd woonhuis te midden van de open ruimte. Ruimte is in Zweden een begrip. We steken het beroemde Götakanaal over en slaan de weg in die naar het Nääs Hotel leidt. Hier treffen we Irene en Arjan Gilling. Dit echtpaar waagde negen jaar geleden, samen met hun jonge kinderen de oversteek van Alkmaar naar Borensberg. “We wilden weg van de stress in Nederland en zochten naar ruimte. Arjan had ooit drie maanden door Zweden gefietst en vond het toen al heel mooi en het profiel van Zweden komt aardig overeen met dat van Nederland”, legt Irene uit. Irene en Arjan vielen voor de plek Borensberg waar ze nu al negen jaar wonen.
De meubelstofffeerderij die Arjan in Zweden wilde opzetten is nooit van de grond gekomen omdat ze ter plekke een gat in de markt ontdekten: fietsen. “We hebben vroeger veel fietsvakanties gemaakt en zagen meteen dat er in Borensberg volop mogelijkheden voor fietsvakanties en fietsverhuur was. Dat was een gat in de markt’’, legt Irene uit. Het gebied rondom het Göthakanaal leent zich uitermate goed voor fietstochten. Irene en Arjan kochten een herberg aan het Götakanaal waar ook enkele staanplaatsen voor kampeerders zijn, importeerden kwaliteitsfietsen uit Nederland en de successtory was een feit! Steeds meer fiets- en wielerliefhebbers weten de weg naar Borensberg te vinden en de vraag overschreed het aanbod, reden om naar uitbreiding te zoeken. Nog maar enkele maanden geleden hebben Irene en Arjan een nabijgelegen hotel betrokken. De eetzaal kreeg een flinke opknapbeurt en de kamers komen binnenkort aan de beurt. Het is ook mogelijk om vanuit de beide accommodaties een wandelvakantie te maken. Naast gewone fietsen worden ook bakfietsen, familietandems, en e-bikes verhuurd.
Via het Götakanaal naar de Zweedse geschiedenis
We nemen afscheid van de familie Gilling en maken ons op voor een totaalbeleving op het water van het Götakanaal. In het plaatsje Berg Slussar schepen we in op het ms Vesa Leon. Het is mogelijk om meerdaagse cruises op het Götakanaal te maken. Wij kiezen voor de korte versie. We zijn nog maar net afgetaaid of de eerste sluis dient zich aan. We passeren maar liefst zeven sluistrappen voordat we de vaart erin krijgen. Met een kruissnelheid van 10 km varen we over het Götakanaal.
De terugweg naar de luchthaven biedt een uitstekende gelegenheid om het Flygvapenmuseum museum te bezoeken. Dit luchtvaartmuseum herbergt een groot aantal, voornamelijk Zweedse oorlogsvliegtuigen. Een van de meest tot de verbeelding sprekende geschiedenissen is die van de Mig die in 1952 verdween. Het was ten tijde van de koude oorlog en niemand wist wat er gebeurd was. Er werd volop gespeculeerd. De waarheid kwam pas 40 jaar later aan het licht toen het toestel werd gevonden op de bodem van de zee. Het bleek door Russisch vuur te zijn neergeschoten. Het wrak neemt een prominente plaats in beslag in het museum. www.flygvapenmuseum.se. Helaas is het veel te snel tijd om dit mooie gebied te verlaten. Linköping, Norköping en het Göthakanaal liggen in de provincie Östgötland. Kijk voor meer informatie op www.visitostergotland.se en www.visitsweden.com.