Nederlanders zijn een reislustig volkje, door de moderne vervoersmethoden is het makkelijk om nieuwe plaatsen en landen te bezoeken. Verliefd worden op een nieuw land op vakantie en dromen over een nieuw leven daar, het komt heel vaak voor. Maar misschien gaat het voor jou verder dan dromen. Je wilt daadwerkelijk emigreren naar een ander land en daar een nieuw bestaan opbouwen. Bij een emigratie komt een hoop kijken, het is niet iets wat je van de ene op de andere dag regelt. Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom zetten we voor jou wat tips op een rijtje om te zorgen dat jouw emigratie soepel verloopt.
Laat je goed informeren
Alles achter je laten en naar een ander land emigreren heeft nogal wat gevolgen. Laat je dus, voor je dingen in werking gaat stellen, goed informeren. Natuurlijk heb je al informatie opgezocht over de leuke kanten van het land, het klimaat, de gewoontes, maar voor een emigratie heb je ook andere informatie nodig. Denk ook na over hoe jij straks je geld wilt gaan verdienen in het nieuwe land. Wil je er gaan werken in loondienst, of wil je een eigen bedrijf opstarten. Voor allebei de opties, zul je tegen andere regelgeving aanlopen en waarschijnlijk werkvergunningen aan moeten vragen.
Neem contact op met het consulaat van het land waar je naar wilt emigreren en vraag om informatie. Meestal hebben zij pakketten samengesteld met belangrijke informatie over de wet- en regelgeving, rechtsgeldigheid van jouw Nederlandse documenten en informatie over subsidies en dergelijke.
Zorg voor een beëdigde vertaling van belangrijke documenten
Als je gaat emigreren, wil je dat jouw officiële papieren ook rechtsgeldig zijn in het land waar je naartoe emigreert. Dit is niet automatisch zo. Je kunt officiële papieren niet zomaar door een standaard vertaler laten vertalen. Dit moet gebeuren door een beëdigd vertaler, dan heeft het dezelfde rechtsgeldigheid als het Nederlandse origineel. Beëdigde vertalers zijn door de Nederlandse rechtbank beëdigd om dit soort belangrijke vertalingen rechtsgeldig te vertalen. Onder meer via Fairlingo kun je een beëdigd vertaler inschakelen.
DigiD
De meeste mensen hebben al een DigiD, maar als je gaat emigreren en je hebt er nog geen, dan moet je er wel een aanvragen. Je woont straks niet meer in Nederland, maar over sommige zaken zul je toch nog contact hebben met de Nederlandse overheid, hier heb je je DigiD voor nodig. Zo kun je overal ter wereld inloggen en zien of er berichten voor je klaarstaan. Sommige regelingen waar je jaren terug gebruik van hebt gemaakt, kunnen immers ook na je emigratie nog actueel zijn. Denk bijvoorbeeld aan het terugbetalen van een studieschuld.
Beëindig toeslagen op tijd
Heb je in Nederland recht op toeslagen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag, zorg dan dat je deze op tijd stopzet. Zo voorkom je dat je ze later terug moet betalen.
Aan welke organisaties geef je je emigratie door?
Je emigratie moet je ten eerste melden aan de gemeente waar je woont, geef aan dat je gaat emigreren en geef, indien mogelijk, een correspondentieadres op. Zij schrijven je dan uit. Bij veel organisaties zul je je moeten afmelden. Je zorgverzekering zul je in vrijwel alle gevallen moeten afmelden, in sommige situaties is hier echter een uitzondering op en kun je in Nederland verzekerd blijven, meer informatie hierover kun je vinden op de website van het CAK. Meld je af voor je overige verzekeringen en bankrekeningen, maar ook voor abonnementen op tijdschriften, kranten, sportschool enzovoorts.
Kijk kritisch naar wat je meeneemt
Het vervoer van inboedel is duur en er is een grote kans dat je een hoop niet gaat gebruiken in je nieuwe land. Kijk dus kritisch naar wat je wel mee wilt nemen, houd jezelf voor dat het voor diverse spullen goedkoper is, om ze daar opnieuw aan te schaffen dan ze te laten vervoeren. Ook heb je dan geen problemen met verkeerde stekkers of voltages van apparaten. Neem dus alleen de spullen mee, die echt waardevol zijn voor jou. Misschien kun je je familie blij maken met wat spullen, sla ze op als je er echt geen afstand van wilt nemen, doneer aan een goed doel, of verkoop ze.Als je dit ook geregeld hebt, is je voorbereiding rond. Tijd voor het nieuwe avontuur!