Ergens in de wateren van de Pacifische Oceaan ligt het eilandje Palau, onderdeel van de eilandengroep Micronesië. Het eilandje werd ooit als eerste door een aantal Filipijnen bewoond. Of Indonesiërs. De werkelijke oorsprong weet men niet precies. Hoewel de bevolking jarenlang dacht te kunnen genieten van alles wat de natuur hen bood, werd het eiland in de koloniale tijd vaak bezet, verhandeld en weer opnieuw bezet. Zo is het eiland in Britse handen gevallen, maar hield ook Spanje huis in Palau. Later verkocht Spanje Palau weer aan de Duitsers. Die moesten het eilandje echter weer afgeven aan de Japanners.
Na veel bezettingen een eigen land en grondwet
Tijdens de Tweede Wereldoorlog confisqueerde Amerika het eilandje Palau. De invloed van Amerika is sindsdien dan ook gebleven. Omdat veel eilandbewoners nog altijd afkomstig zijn van de Filipijnen en Indonesië, overheerst het Aziatische gevoel op dit eilandje. Je waant je hier dan ook echt op een Aziatisch tropisch eilandje. Het feit dat de munteenheid hier de Amerikaanse Dollar is, verraad toch dat Amerika nog een klein vingertje in de pap heeft op het eiland. Een heel klein vingertje. Het eiland heeft immers een eigen Congress en sinds 1981 ook een eigen grondwet. Amerika heeft hier nog wel een deel van zijn leger gestationeerd. Zij dragen bij aan de veiligheid op het land en op zee.
Schoonheid Palau geeft boost aan toerisme
Dat de schoonheid van het eilandje ook ontdekt is door de toeristen, kon niet uitblijven. Het eiland heeft naast veel natuurschoon op het eiland zelf, ook prachtige wateren met veel bijzonder onderwaterleven. Het trekt jaarlijks dan ook veel duikers en snorkellaars naar het Palau. Wie niet onder water wil zijn, kan áán het water vertoeven. De prachtige witte stranden mogen in een adem genoemd worden met het woord bounty. Maar net in dit stukje paradijs op aarde zit tevens het dilemma van de lokale bevolking.
Locals niet blij met invasie Chinezen
Sinds kort hebben de modale Chinezen ook de stranden van Palau ontdekt. En laten de inwoners van Palau nou net niet staan te springen op hun komst. Hoewel de economie deze boost wel kan gebruiken (een paar jaar geleden zat het eiland economisch gezien aan de grond), zitten de locals niet op deze luidruchtige en onbeleefde rijkelui Chinezen te wachten. “Ze maken al het koraal kapot hier en ze zijn totaal niet respectvol,” zo vertelt een inwoner van het eiland.
President halveert charters vanuit China
Ook president Tommy Remengesau heeft zijn twijfels over de invasie van de Chinese toeristen. Hij hoorde de noodoproep van zijn bevolking aan en besloot daarom de helft van de chartervluchten vanuit China naar Palau te verbieden. Dat kwam hem op kritiek te staan vanuit China, die hem betichtte van discriminatie. Remengesau kon weinig met die kritiek en zei op zijn beurt weer dat hij zijn volk en de flora en fauna van Palau moet beschermen in het belang van morgen.
Ruim 60% van alle toeristen in februari kwamen uit China. Een stijging van 16% ten opzichte van dezelfde maand in 2014.