Ziek worden op reis: als het je nog niet is gebeurd, kun je er rekening mee houden dat het wel een keer zo ver komt. Iedereen krijgt er (helaas!) wel een keer mee te maken. Wat doe je dan? Natuurlijk is voorkomen beter dan verhelpen, maar soms is het daarvoor al te laat.
Ik ben zelf altijd behoorlijk gevoelig voor van alles en nog wat, dus ik heb al een aardige ‘bucketlist’ met pijntjes en kwaaltjes. En natuurlijk heb ik daar mijn ‘medicijnen’ voor ontdekt die ik graag met jullie deel!
Dé reizigerskwaal
Als je wat vaker naar de wc moet dan normaal, deel je dat natuurlijk liever niet met je reisgenootjes. Je sluipt het liefst in het holst van de nacht naar de wc, als niemand het hoort. Toch is het een veelvoorkomend kwaaltje op reis: reizigersdiarree. Eerlijk gezegd ben ik allang over die schaamte heen in het buitenland. Wat moet, dat moet! En er is ook nog eens een hele logische verklaring voor.
Reizigersdiarree komt vooral voor in landen waar de hygiënische standaard een stuk lager ligt dan in Nederland. We zijn behoorlijk verwend in ons kikkerlandje met hoe schoon alles is. Daardoor is ons lichaam ook best wel lui, want er zijn weinig bacteriën om te bestrijden. In landen waar deze standaard lager ligt, zijn wij gevoeliger voor de bacteriën in water, eten of die door lichamelijk contact worden overgebracht. Het resultaat is 9 van de 10 keer een serie bezoekjes aan de wc.
Je eerste reactie is misschien: een diarreeremmer erin en gaan met die banaan. Maar dat is niet direct de beste oplossing! Vaak is het beter om het even op z’n beloop te laten. Ofwel: niets ertegen nemen, maar je lichaam het werk laten doen. Het feit dat je diarree heb, is een teken van je lichaam dat er iets uit moet. Ga dat dus niet tegen, anders blijft het misschien doorsudderen. Zorg wel dat je veel water en licht voedsel blijft eten, anders droog je uit. Zorg dat je drankjes zonder ijsblokjes drinkt, anders krijg je misschien weer vervuild water binnen. Neem ook ORS ter voorkoming van uitdroging. Móét je op pad? Dan kun je wel een diarreeremmer nemen om het wat prettiger te maken.
Slapeloosheid door een jetlag
Voor een jetlag heeft nog niemand de beste oplossing gevonden. Dat is ook niet zo gek – de een is er gevoeliger voor dan de ander. Wat wel zeker is, is dat een jetlag het begin van je vakantie behoorlijk kan belemmeren, of dat je juist moeite hebt met werken als je net terugkomt van vakantie. Vooral als je oostelijk reist is het effect van een tijdsverschil goed te merken, zoals je van Amerika naar Nederland reist of van Nederland naar Azië.
Reis je oostelijk, dan kun je het beste in Nederland alvast wat eerder naar bed gaan en vroeger opstaan. Reis je naar het westen, dan is het andersom. Dan kun je je lichaam alvast voorbereiden.
Houd je op je vakantiebestemming zoveel mogelijk aan de lokale tijd en denk niet aan hoe laat het op dat moment in Nederland is. Je speelt dan eigenlijk alleen een mentaal spelletje met jezelf – één die je gaat verliezen.
Ook in je planning kun je er al enigszins rekening mee houden – plan de dag na aankomst niet vol. Gun jezelf de tijd om eventueel uit te slapen, rustig op gang te komen en te wennen. En ga ook na thuiskomst niet de volgende dag weer aan het werk, maar neem nog een extra dag vrij. Niemand gaat iets aan je hebben op kantoor als je met je hoofd op je toetsenbord ligt te snurken.
Iets verkeerds gegeten?
Soms tref je net dat verkeerde stukje vis of is je kip niet helemaal gaar. Een voedselvergiftiging lijkt op reizigersdiarree, alleen is het dan wat heftiger. Je voelt je vaak nog beroerder, hebt koorts en moet, naast dat je diarree hebt, ook overgeven.
De stappen om een voedselvergiftiging te verhelpen zijn hetzelfde als bij reizigersdiarree: drink veel, maar laat je lichaam de bacteriën wel bestrijden. Je kunt wel een paracetamol nemen om je wat prettiger te voelen. Zorg voor ORS om uitdroging te voorkomen. Vaak zijn de klachten na 3 á 4 dagen weer weg. Duurt het langer, ben je ernstig ziek of heb je bijvoorbeeld diabetes? Zoek dan een lokale dokter of arts op voor advies. Altijd geld: better safe than sorry.
Oeps.. teveel zon!
Oei! Kun je eindelijk genieten van een warm zonnetje, krijg je een zonnesteek… Je bent duizelig, gloeit, simpele handelingen gaan moeizaam en eigenlijk wil je alleen maar slapen. Zoek vooral een rustige omgeving op, op een koele plek en uit de zon. Ga vooral niet onder een deken liggen! Drink veel – je lichaam is niet in staat meer om zichzelf af te koelen en heeft vocht nodig. Let wel op dat je niet meteen naar de koudste drankjes grijpt, kies liever iets zonder extra ijs. Anders is de schok voor je lichaam onprettig. Je kunt eventueel ook een douche nemen, maar blijf te allen tijde uit de zon en in de schaduw met regelmatig iets te drinken.
Beestjes vinden je maar al te lief!
Een mug in Nederland is niet dezelfde mug als op jouw vakantiebestemmingen. Zo kun je dus ook ineens allergisch zijn voor iets wat je nog niet eerder hebt gehad. Mijn zus heeft in Nederland nooit last van muggen, maar in het buitenland zit ze opgescheept met grote vochtblaren die uiteindelijk voor een (tijdelijk) litteken zorgen.
Tegen een allergische reactie kun je het beste een huisarts of dokter opzoeken, afhankelijk van de ernst ervan. Het kan bijvoorbeeld effect hebben op je ademhaling – dan kan het ernstig uitpakken! Is het, zoals bij mijn zus, meer een reactie van de huid, dan kun je bijvoorbeeld ook naar een dokter in je hotel. Laat het in ieder geval altijd even checken, ook bij thuiskomst door je eigen dokter. Wie weet kun je het dan een volgende keer wel voorkomen. En een anti-mug middel met deet gebruiken, kan ook geen kwaad om de muggen op afstand te houden. Zit er vooral zo min mogelijk aan.
Ook komen kwallensteken en teken zo nu en dan voor op vakantie. Hebben de tentakels van een kwal jouw benen opgezocht, spoel dit dan meteen goed af in zout zeewater, bekijk goed of er geen restanten van de tentakels in je huid zitten en maak de plek schoon met bijvoorbeeld azijn of alcohol. Een kwal kan ook een ernstige allergische reactie veroorzaken, zorg daarom dat je altijd het noodnummer van je bestemming bij de hand hebt.
Tot slot: een tekenbeet is behoorlijk gevaarlijk, vooral omdat je ze eigenlijk niet voelt. Heb je er toch een opgelopen, verwijder deze dan voorzichtig met een tekenpen zodat het diertje in zijn geheel verwijderd wordt en spoel het na met alcohol. Je kunt een bezoek aan de huisarts brengen voor een extra controle. Onthoud voor jezelf ook de datum dat dit gebeurde: je kan soms veel later pas verschijnselen krijgen die lijken op griep.
Voorkom onvoorziene kosten
Er kan op reis altijd iets gebeuren en de zorg in het buitenland kan vaak erg duur zijn. Zorg daarom voor een goede zorg- en reisverzekering! Mocht er iets gebeuren, dan ben je in dat geval vaak gedekt. Als dat niet het geval is, kan de rekening tot in de honderden euro’s of meer lopen. Bij het boeken van je vakantie bij een reisorganisatie kun je deze verzekering vaak ook meteen afsluiten.