Voor alles een eerste keer, zo ook voor wintersport. Sommige kids worden in hun tweede levensjaar met een veel te grote skibroek al op de piste gezet. Anderen groeien er niet mee op en besluiten op latere leeftijd te gaan ontdekken waar iedereen altijd zo enthousiast over is. Toen ik voor het eerst met mijn vriend ging skiën (die dit nagenoeg nog nooit gedaan had), merkte ik pas hoe niet vanzelfsprekend alles is waar je aan moet denken. Speciale verzekeringen, het regelen van eventuele skilessen en wat moet je in godsnaam allemaal aantrekken om het warm te houden? Dus vandaar: een aantal gouden tips voor wanneer je voor het eerst op wintersport gaat.
Bijzonderheden voor de auto
In Nederland sneeuwt het natuurlijk wel eens, maar dat is niets vergeleken met de bergen in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of een ander berggebied waar je gaat skiën. Zeker omdat de dorpjes daar ook hele steile weggetjes kennen. De specifieke regels voor de auto zijn natuurlijk afhankelijk van in welk land je bestemming is. Ik zou zelf eigenlijk altijd voor de volgende standaarduitrusting kiezen: sneeuwkettingen, winterbanden, gevarendriehoek en een reserveband. Maar check ook altijd de lokale websites en de ANWB voor de specifieke regels. Oh en zeker nog een belangrijke tip: oefen in Nederland een keer met het erop leggen van de sneeuwkettingen. Zeker geen pretje om dit met -5 graden en sneeuw in je gezicht op een steil bergweggetje voor de eerste keer te moeten doen.
Regel de juiste verzekeringen
Eigenlijk iedereen heeft in Nederland gewoon een standaard zorgverzekering. Normaalgesproken wanneer je op vakantie gaat, moet je even checken of deze verzekering ook ongevallen in het buitenland dekt. Daarnaast heb je voor de wintersport vaak nog een extra dekking nodig omdat volgens de verzekering de kans op ongevallen met hoge kosten groter is. Dit heet bijna altijd wintersportdekking. Afhankelijk van hoe vaak je van plan bent te gaan, kun je deze doorlopend of kortlopend afsluiten.
Deze kleding moet je niet vergeten
Skikleding is een van de belangrijkste punten uit de voorbereiding van je wintersport. Kou lijden op de piste is namelijk zeer onaangenaam om te ervaren. En het is ook zeker niet nodig want met de juiste kleding kun je het warm krijgen bij iedere temperatuur. Neem in ieder geval de volgende spullen mee: warme skisokken (meerdere), een muts, een dikke sjaal, een skikolletje, thermokleding, dikke trui (zoals deze lekkere heren hoodie of dames sweater), een goede skibroek, een dikke jas speciaal voor het skiën en extra kleding voor eronder (zoals deze skipully voor dames of dit dames vest).
Neem extra voorzorgsmaatregelen voor je telefoon
Je telefoon kan redelijk belangrijk zijn op de piste. Niet alleen voor als er iets gebeurt, maar ook voor de begintijd van je les, voor de route, voor het moment dat je verdwaald bent en nog veel meer. De batterij van je telefoon gaat in de kou echter veel korter mee. Neem dus zeker een powerbank mee en bewaar hem in je binnenzak zodat je er altijd bij kunt en hij wat warmer blijft.
Deze accessoires mag je niet missen
Daarnaast heb je natuurlijk spullen nodig om daadwerkelijk te kunnen skiën. Dat zijn natuurlijk ski’s, skistokken, een skibril, handschoenen en skischoenen (of alle varianten voor een snowboardvakantie). In veel landen is bovendien het dragen van een helm verplicht. Zoek er eentje die goed bij de vorm van je hoofd past om irritatie te voorkomen.
Welk gebied moet je kiezen?
Niet ieder gebied is natuurlijk hetzelfde. Sommige skigebieden of -gebergten hebben veel mogelijkheden voor beginners en andere juist voor gevorderden. Je kunt natuurlijk een groot gebied kiezen zodat je alles kunt proberen. Als je voor de eerste keer gaat zou ik echter een wat zachter gebied uitkiezen. Over het algemeen zijn de bergen in Oostenrijk wat minder steil en puntig dan in Italië en Zwitserland. Oostenrijk is dus een perfecte starterslocatie. Skilessen kun je eigenlijk in ieder gebied wel regelen. In drukke periodes is het aan te raden om deze van tevoren te boeken. Afhankelijk van de talen die je spreekt kun je in grotere gebieden vaak kiezen voor Nederlandse lessen.
Houd rekening met sterke zon
Zon? Ik ga toch op wintersport? Jazeker, maar hoe hoger je bent, hoe sterker de zonkracht is. Bovendien weerkaatst de sneeuw het zonlicht waardoor je sneller verbrandt. Denk dus aan speciale wintersport zonnebrand, lippenspul met factor én een goede zonnebril. Je kunt anders sneeuwblind raken door het licht. Je hebt dan het gevoel dat er constant zand in je ogen zit. Een ervaring die je beter kunt voorkomen!