Wanneer je weer eens naar Namibië gaat reizen komt altijd dezelfde vraag weer om het hoekje kijken: kan ik een gewone auto huren of moet ik dan toch een auto huren met een 4 wielen aandrijving? Je zal namelijk een hele hoop afstand afleggen en een heleboel tijd in je vervoersmiddel doorbrengen.
Wat is gemakkelijker?
Voor het grootste gedeelte zijn de wegen in Namibië twee-baans en redelijk goed geasfalteerd, maar er is ook een klein deel aan gravelwegen waarop je rustig moet rijden. Waar je dan met je gewone 2WD huurauto instapt en gewoon wegrijdt. Als je dan ook rustig blijft rijden en goed blijft kijken in je spiegels op de verlaten wegen en je je snelheid goed aanpast kan je met een 2WD makkelijk een rondje Namibië volhouden. Alhoewel je ’s nachts wel overnacht in hotels en lodges, is er wel een ruime keus in vol sfeer zittende kleine plekjes. Je moet dit alleen wel al 3-6 maanden van te voren vast leggen, aangezien de meeste snel vol zitten. Wanneer je gaat kamperen ben je natuurlijk nog goedkoper uit, wel geldt hiervoor hetzelfde als bij een hotel. Leg dit wel vroegtijdig vast want anders heb je pech.
Wat is meer comfortabel?
Wanneer je op gravel wegen rijdt zal je je snelheid flink moeten aanpassen. Dit betekend dat je dan vaak niet harder kan rijden dan ca. 50 tot 60 km/uur. Je moet namelijk oppassen voor opspattend grind en steentjes. Voor je het namelijk weet heb je overal kleine barstjes of krasjes tegen aan en in. Dan komt de 4 wielen aandrijving echt goed van pas in Namibië: je hebt namelijk meer bodemruimte en kunt off road ook net wat sneller tot 80 km/uur ongeveer. Dat scheelt over de lange afstanden nog al wat tijd, ook zit je hoger in het voertuig waardoor het spotten van wilde dieren een stuk gemakkelijker is onderweg. In Namibië rijden ze we aan de linkerkant, maar dit went al snel. Ook is het niet aan te raden om in het donker te moeten rijden, dus vertrek al vroeg zodat je het meeste uit je dag kunt halen.
Wat voor een 4×4 moet je huren?
De Nissan of Toyota Hiace zijn de meest verhuurde 4WD auto’s in Namibië. Ze zijn er namelijk in verschillende soorten en maten:
Single Cap: is een cabine met twee plaatsen of een double cap, je hebt een extra achterbank. Deze zijn er met en zonder tent opbouw of kampeeruitrusting. Bijvoorbeeld met een één 2 persoons tent, of een twee 2 persoons tent naast elkaar op het dak. Je hebt bij een double cap dan ook meer ruimte voor je bagage. Ten slotte is er dan ook nog de Suziki Grand Vitara, dit is ook een 4WD maar niet echt bestemd voor het echte off road werk en bij 4 personen met allemaal bagage echt te klein.
Hoe zit het met de verzekeringen voor zo’n voertuig?
Het maakt niet uit of dat je nu met een 2WD of een 4WD door Namibië gaat reizen, maar neem altijd een full cover verzekering. Niets voor niets zijn alle premies vrij hoog de lichte schade heb je al vrij snel, namelijk de krasjes door de steentjes. Ga ook niet voor de goedkoopste verhuurder, maar naar eentje die te vertrouwen is. Je wilt juist dat alles goed gaat op zo’n grote road trip en dat als er iets fout gaat je back-up hebt 24/7. Bijvoorbeeld hulp of een ander voertuig. Een lokaal efficiënt contactpersoon is daarom erg handig.
Welke zaken heb je nodig?
– Zorg ervoor dat je altijd 1 reserve wiel in goede conditie mee neemt, meer is altijd welkom. Check ook altijd of dat het wiel in de auto zit bij de verhuurplek en of dat het gereedschap aanwezig is. Wanneer je off-road wilt gaan rijden worden twee wielen aangeraden. Controleer altijd de bandenspanning en het water en oliepijl en doe dit regelmatig bij een benzinestation. Ook wil het personeel dit nog wel eens doen tegen een kleine fooi.
– Kijk waar je kunt tanken, dit is belangrijk voor de grote afstanden die je wilt gaan afleggen. En wanneer je noodgedwongen moet stoppen omdat je benzine of diesel op is, is natuurlijk geen optie. Houdt er wel rekening mee dat je genoeg contant geld mee neemt omdat je soms niet kunt pinnen.
Het is ook vaak dat de credit card faciliteiten offline zijn, dus houdt echt altijd voldoende contant geld achter de hand.
– Je hebt niet overal bereik met je mobiele telefoon, omdat je ook veel kilometers kunt maken zonder een andere auto tegen te komen is het handig om een satelliet telefoon aan te schaffen. Zo kun je in geval van nood als nog iemand contacteren. Indien je met meerdere auto’s achter elkaar rijdt is communicatie via mobiele telefoon niet aan te raden. Een portofoon is dan de meeste ideale optie om met elkaar contact te houden tijdens het rijden.
– Denk aan een 1e hulp setje in de auto, maar ook voldoende water! Ook moet je wat snacks in de auto hebben voor de zekerheid.
– Ook al gebruik je een GPS systeem is het altijd handig om een wegenkaart mee te nemen. Je hebt dan altijd een back-up kaart stel het GPS systeem werkt niet.
– Plan je route zorgvuldig en neem genoeg tijd ervoor zodat je alles kan zien wat er te zien valt, zo kun je onderweg op genoeg plekken stoppen voor een mooie foto!