Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een drone. Doordat drones steeds goedkoper worden, is het trendy drone-bezit met rasse schreden nóg populairder aan het worden. De drone is tegenwoordig praktisch verworden tot een selfie-stick waarmee je mooiere foto’s maakt dan met een reguliere camera. Veel mensen komen daarom op het idee om, in plaats van de een fototoestel, een drone met camera mee te nemen op vakantie. Maar mag dit eigenlijk wel? Voordat je jouw drone inpakt in je koffer, zijn er wel een aantal belangrijke zaken waar je je bewust van moet zijn om problemen te voorkomen.
Het maken van mooie beelden vanuit de lucht is natuurlijk enorm bijzonder. Zeker wanneer je op reis bent in een mooi gebied en hier mooie beelden van kunt maken. Helaas is niet iedereen voldoende geïnformeerd als het gaat om de wet- en regelgeving betreffende het gebruiken van drones in het buitenland en het reizen met een drone. Onvoldoende bewustzijn van dergelijke wetten en regels, kan leiden tot verlies van de drone of andere vervelende situaties. Dit is natuurlijk enorm zonde, zeker wanneer je je beseft dat je dergelijke situaties met een degelijke voorbereiding had kunnen voorkomen. Daarom zal dit artikel je meer duidelijkheid verschaffen over de wet- en regelgeving, zodat jij geen vervelende situaties zult tegenkomen wanneer je op reis gaat met jouw drone.
Mag ik mijn drone meenemen naar ieder land?
Het is niet in alle landen toegestaan om een drone bij je te hebben. Zo zijn er in de landen Thailand, Marokko, Cuba en Turkije al eerder drones in beslag genomen op de betreffende vliegvelden. Dit is te voorkomen door een officiële aanvraag bij het land in te dienen en te vermelden dat je jouw drone graag met je meeneemt het land in. Dit kan de kans vergroten dat je jouw drone mee mag nemen, maar biedt geen garanties.
Gelukkig is het in veel andere landen wel mogelijk om je drone mee te nemen. Een voorwaarde die veel landen hieraan stellen, is dat je drone geregistreerd behoort te zijn. Daarnaast kunnen er per land nog specifieke, aanvullende voorwaarden gelden.
Je doet er daarom goed aan om ervoor te zorgen dat je je, voorafgaand aan je reis, goed inleest betreffende de geldende wet- en regelgeving rondom het meenemen en gebruiken van drones in het specifieke land.
Kan ik mijn drone in het vliegtuig meenemen als handbagage?
Meestal is het toegestaan om je drone mee te nemen als zijnde handbagage, zolang de drone niet de standaarden op het gebied van omvang en gewicht van de handbagage overschrijdt. Iedere luchtvaartmaatschappij kan een ander beleid hebben rondom de mogelijkheden tot het meenemen van batterijen, dus lees je hier ook goed over in. Bij KLM is het bijvoorbeeld uitsluitend toegestaan om batterijen met max. 100 kWh mee te nemen. Bij Transavia hanteert men een maximum van 160 kWH. Ook is het goed om je ervan bewust te zijn dat je de drone moet inpakken en dat je de polen af moet plakken. Je kunt er, als je het helemaal op safe wil spelen, ook voor zorgen dat de batterijen die je meeneemt helemaal leeg zijn.
Kan ik mijn drone in het vliegtuig meenemen als ruimbagage?
Meestal is het meenemen van jouw drone als ruimbagage gewoon toegestaan. Dit kan voor jou ook handig zijn, gezien dit je veel ruimte in (en gesjouw met) je handbagage kan schelen. Wel neem je natuurlijk een risico, omdat je niet zeker weet hoe voorzichtig men met jouw koffer om zal springen. Durf je het risico aan? Pak je drone dan goed in, zodat hij goed beschermd is gedurende de reis. Let op: de batterijen van jouw drone zijn niet toegestaan in de ruimbagage. Dit vanwege het brandgevaar bij productiefouten of kortsluiting van de batterijen. Neem de batterijen dus mee als handbagage. Plak de batterijen verder af en zorg dat de batterijen helemaal leeg zijn, voordat je ze in je handbagage stop. Indien gewenst, kun je speciale zakjes voor je batterijen kopen. Deze zakjes (LiPo Safety Bags) voorkomen dat je batterijen in de brand gaan staan gedurende je reis.
Waar mag ik wel en niet vliegen met mijn drone?
Dat het toegestaan is om jouw drone mee te nemen het land in, houdt natuurlijk niet in dat het je vrij staat overal met je drone te gaan vliegen. Er komen helaas vaak nog tal van regels bij kijken. Zo is het in veel landen niet toegestaan om met je drone te vliegen over beschermde natuurgebieden, huizen, wegen of steden. Ook is het niet toegestaan om met jouw drone in de omgeving van militair gebied of een luchthaven te vliegen. Veel drones hebben een eigen GPS-locatie die een melding afgeeft wanneer je je in verboden gebied begeeft. Het kan ook zijn dat jouw drone niet eens opstijgt wanneer het zich in een dergelijk gebied bevindt. Ben je benieuwd waar je in jouw vakantieland wel of niet met je drone mag vliegen? Bekijk dan goed de overheidswebsite van het land. In Nederland is het aan te raden om de app genaamd ASR Vlieg Veilig op je telefoon te zetten.
Andere aandachtspunten voor het reizen met je drone
Wanneer je de eerder genoemde aandachtspunten meeneemt, ga je met de juiste voorbereiding op reis en voorkom je dus onaangename verrassingen. Er zijn nog een aantal aanvullende tips, zodat jij optimaal plezier beleeft aan jouw drone op je reizen.
- Is jouw drone verzekerd via de reisverzekering? Ga dit goed na, gezien veel drones waardevolle bezittingen zijn. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om te kiezen voor een reisverzekering die ook jouw drone zal dekken.
- Hoeveel batterijen ga je meenemen op je reis? De batterijen van je drone kunnen erg snel leeg raken, omdat drones vaak veel energie verbruiken. Zorg er dus voor dat je extra batterijen meeneemt en dat je deze kunt opladen in bijvoorbeeld een oplader voor in de auto.
- Bescherm jouw drone en het toebehoren van je drone goed! Zorg er voor dat je alles goed inpakt en vervolgens goed opbergt, bijvoorbeeld in een opbergkoffer die je bij aanschaf hebt ontvangen. Met name de blades zijn zeer kwetsbaar, dus zorg er voor dat je dit onderdeel van extra bescherming voorziet.