Na mijn aankomst in Brugge sta ik na de start even te twijfelen: ga ik draaiend naar links of kruisend naar rechts? Gelukkig wringen mijn schoenen nog niet, want ik heb een flinke wandeling voor de boeg. Laat deze intro je niet op het verkeerde been zetten. Start, draaien, kruisen en wringen zijn termen uit de kantklosgeschiedenis van Brugge, maar daarover later…….
Brugge is een stad van superlatieven. Culinaire hoofdstad met talloze restaurants die tezamen maar liefst twaalf Michelinsterren bijeen wisten te sprokkelen, ontelbare patisserieën en chocolatiers, die iedereen die voorbij loopt proberen te verleiden met de geur van het zwarte goud, etalages vol met het mooiste handgemaakte kant en winkeltjes waar je de meest bijzondere zaken vindt.
Brugge zelf is als één groot openluchtmuseum waar je ogen te kort komt. Neem alleen al de reien, de aderen van de stad die je soms doen geloven in Venetië te zijn beland. Water doet een stad leven, je kunt er op varen, en dat kan in Brugge op veel manieren, je kunt de watervogels, zoals de talloze zwanen sierlijk voorbij zien glijden en je kunt de spiegeling van de statige gebouwen bewonderen.
De Markt met het statige Belfort is al eeuwenlang het middelpunt van de stad, de paarden die de koetsjes trekken zorgen ervoor dat het hoefgekletter nog steeds te horen is.
Een stad vol cultuur
Je struikelt in Unesco Werelderfgoedstad Brugge nog net niet over de talloze musea die er zijn. Behalve de musea waar de meesterwerken van Vlaamse kunstenaars als Jan van Eyk en Jan Memling zijn te bewonderen vind je in Brugge bijvoorbeeld ook het Frietmuseum, Diamantmuseum, Foltermuseum, Archeologiemuseum, Volkskundemuseum, Chocolademuseum en nog een stuk of twintig andere musea.
Uitgekeken? Het eigentijdse Concertgebouw aan ’t Zand is de thuishaven van het Symfonieorkest Vlaanderen. Dit orkest organiseert concerten in heel Vlaanderen. Door middel van de social media probeert Symfonieorkest Vlaanderen klassieke en hedendaagse muziek toegankelijk te maken voor een breed publiek. In dit orkest krijgen jonge, getalenteerde dirigenten de gelegenheid om als gastdirigent op te treden.
Een stad vol ambachten
Maar naast al dit schoons heeft Brugge de bezoekers nog iets heel bijzonders te bieden. Al sinds de middeleeuwen is Brugge een bloeiend ambachtelijk productiecentrum waar ambachtlieden eeuwen lang hun producten op ambachtelijke en unieke wijze maken. Onder de noemer ‘Handmade in Brugge’ is het mogelijk om Brugge op een andere manier te bekijken. Het Handmade in Bruggelabel wordt uitgereikt aan makers die met de hand én lokaal produceren. Het label en logo is in de winkel of het atelier terug te vinden. Bij de VVV is een kaart verkrijgbaar waarop alle kantklosateliers, lettermakers, chocolatiers, papierscheppers, schoenverzolers, koekenbakkers, bierbrouwers, diamantairs, textielbewerkers, hoedenmakers, edelsmeden, restauranthouders, pottenbakkers en andere kunstenaars zijn te vinden. Op deze manier is het mogelijk om op een andere manier in de geschiedenis van Brugge te duiken. Veel deelnemers hebben een open atelier en vertellen met liefde over hun werk en vaak ook nog hoe het zo gekomen is.
Een stad van kantklossen
Ik start mijn Handmade wandeling in het Kantcentrum aan de Balstraat. In de voormalige Kantschool van de Apostolinnen is het Kantcentrum gevestigd. Dit centrum geeft informatie, cursussen, heeft een eigen uitgeverij en stelt kant ten toon. Maar het allerleukste aan dit centrum is een bezoek aan de eerste verdieping waar dagelijks dames in verschillende formaties aan het kantklossen zijn. Tijdens mijn bezoek zit de 86- jarige Germaine de Ruyter haar bijnaam, de TGV van de kantklossters, waar te maken. In sneltreinvaart laten haar handen de klosjes kruisen, draaien en wringen. Ondertussen vertelt ze dat ze het kantklossen van haar moeder heeft geleerd. Het kantklossen in Brugge is uit armoede ontstaan omdat de stad indertijd geen enkele bestaansvorm kende. De huisindustrie was de enige manier voor vrouwen en meisjes om nog iets te verdienen. Germaine weet zich nog haarfijn te herinneren hoe iedereen op mooie zomerse dagen buiten zat te klossen. Het Kantcentrum is uitgegroeid tot een wereldvermaard kenniscentrum.
Ik stap binnen in een schattig winkeltje, schuin tegenover het kantcentrum. Het kantwerk dat Apostolientje hier verkoopt varieert van heel erg oud tot modern. Schrik niet van de prijs, want kantklossen is één van de meest tijdrovende ambachten, maar je koopt natuurlijk wel altijd iets exclusiefs.
Dat geldt ook voor de dameslingerie die je aan de Hoogstraat vindt waar Sun Mae haar winkel heeft. De van oorsprong Zuid-Koreaanse werd als kind geadopteerd door ouders die haar creativiteit stimuleerden. Het gevolg hiervan is dat Sun Mae tegenwoordig de prachtigste lingerie bedenkt, ontwerpt en creëert waar klanten uit de hele wereld verzot op zijn. En natuurlijk gebruikt ze daarbij het fijnste kant dat je kunt bedenken. Wèl met de hand wassen!
Een stad van wonen en lifestyle
Ook in de Hoogstraat vinden we de winkel van Djamil Zenasni. Nadat Djamil afgestudeerd was als econoom ging hij ‘iets leuks met zijn leven doen’, zoals hij zelf zegt. Hij bekwaamde zich als meubelmaker, stoffeerder en aannemer. Het resultaat hiervan is dat hij een winkel en werkplaats heeft met eigen ontwerpen op het gebied van zetels, maar dat je ook je bestaande fauteuil kunt laten stofferen met één van de exclusieve meubelstoffen die hij veelal uit Oosterse landen importeert. Het heeft hem een jaar gekost om het gigantische huis dat hij heeft aan het Ridderspoor te renoveren, je bent tenslotte niet voor niets aannemer. In zijn privéhuis verhuurt hij gastenkamers en een appartement die schitterend ingericht zijn, voor een naar Brugse begrippen zeer vriendelijke prijs.
Na een draaiing en kruising naar links ga ik de Breidelstraat in waar ik de exclusieve winkel van Peter Quijo bezoek. Peter is een gepassioneerd juweelontwerper die in het jaar 2000 de Beers International Awards won. Deze prestigieuze prijsd verdiende hij met zijn ontwerp van een armband in de vorm van een Brugse kassei, bezet met 128 diamanten die in de door hem ontwikkelde Qui-shape waren geslepen. Dit ontwerp vormde voor Peter ook de inspiratie voor een uniek horloge. Daarnaast heeft Peter Quijo in het jaar 2002, toen Brugge Europees cultuurstad was, een unieke innovatie gepresenteerd: geklost kantwerk met draden van 0,3 mm goud.
De volgende dag begin ik mijn Handmade wandeling op de Markt waar de boekhandel van de Reyghere is gevestigd. Deze boekwinkel bestaat al sinds 1888 en het naastgelegen pand bevat de grootste collectie reisboeken en kaarten van België.
Ik loop de Ezelstraat in, één van de vele leuke winkelstraatjes die op het Marktplein uitkomen. Ik kom langs De Krokodil, een speelgoedwinkel, die alleen maar verantwoord speelgoed verkoopt, loop even binnen bij Goûts et Couleurs, een waanzinnig leuke winkel met allerlei interieurspullen en loop op mijn gemak door naar de winkel/werkplaats van Nathalie en Nikolaas. Nathalie startte haar ambacht als goudsmid op zolder, Nikolaas raakte besmet en liet zich omscholen met als resultaat juwelenatelier KinGin waar het stel dagelijks aan de werkbank te vinden is om mooie eigentijdse ontwerpen te maken. Voor reparaties en vermaking van oude sieraden draaien ze bij KinGin hun hand niet om. Ze noemen zichzelf ‘’de schoenmaker onder de juweliers’’.
Ik steek de straat over en word gelokt door de geur van chocolade. Het familiebedrijf Chocolaterie Spegelaere maakt sinds 1954 pralines volgens traditionele familierecepten. De chocoladedruiventrossen die zijn gevuld met marsepein of praliné, zijn ongekend populair.
Een stad van smullen en smikkelen
Het is tijd voor alweer zo’n mooi familiebedrijf: Hoet in de Vlamingstraat. Deze optiekzaak wordt gedreven door een uiterst creatieve familie. Lieselotte Hoet runt de winkel samen met haar echtgenoot Frederik. Haar zus Bieke is brillenontwerpster, evenals vader Patrick Hoet. De zaak voert niet alleen de eigen merken Theo en de exclusieve Hoet-collectie, maar ook andere exclusieve ontwerpen. Superlichte titaniumbrillen die door een 3d printer worden gefabriceerd. Exclusief, trendy, persoonlijk en stijlvol.
Na een voortreffelijke en verrassende lunch in Restaurant Zeno aan de Vlamingstraat heb ik een afspraak met Nathalie Beelprez van Simbolik aan de Katelijnestraat. Deze letterkunstenares heeft het kalligraferen tot een ware kunst verheven. Diepzinnige en losbandige teksten vinden hier hun weg en worden vervat in wandborden, sfeerlichten, schaaltjes en andere uitingsvormen.
Handmade Brugge
Tja, en dan is het alweer tijd voor mijn vertrek. Helaas heb ik niet alle 69 adresjes kunnen bezoeken die op de Handmade Brugge kaart staan. Volgende keer dan maar.
Nog één tip voor een bezoek aan Brugge: trek stevige schoenen aan. Brugse kasseien en naaldhakken zijn geen goede match.
Tien redenen om handgemaakt en lokaal te kopen
1. Je koopt iets unieks
2. Je wint op prijs-kwaliteit
3. Je koopt iets dat met liefde gemaakt is
4. Je koopt lokaal en verkleint je ecologische voetafdruk
5. Je koopt een duurzaam product dat langer meegaat
6. Je koopt niet alleen een product, maar ook een verhaal
7. Je koopt een transparant en eerlijk product
8. Je kan op maat de uitvoering vragen die jij wilt
9. Je draagt bij tot het laten voortleven van ambachtelijke lieden en ons erfgoed
10. Je ondersteunt lokale economie en makers