Nadat in 1971 boorwerkzaamheden een enorme krater hebben veroorzaakt in de Karakum woestijn in Turkmenistan, werd geheel tegen de bedoeling in een nieuwe toeristische trekpleister geboren. De angst dat de methaangassen in de krater een direct gevaar voor het dichtsbijzijnde dorp zou worden, besloten Russische wetenschappers de boel met vuur te bestrijden. De rest is geschiedenis!
De krater, ook wel ’the Door to Hell’ of Derweze krater genoemd, is door de jaren heen een populaire bezienswaardigheid voor Turkmenistan geworden. Jaarlijks reizen zo’n 12 tot 15 duizend toeristen af naar deze afgelegen plek in de woestijn om dit, door mens gecreëerde, wonder te aanschouwen.
De krater is in z’n geheel niet afgezet met hekken, waardoor waaghalzen over de rand het vuurschouwspel kunnen bekijken. De hitte kan oplopen tot temperaturen boven de 50 graden celcius, waardoor de rand rondom de krater kan afbrokkelen. Ondanks waarschuwingen weerhoudt dit de avonturiers er niet van om een kijkje over de rand te nemen.
Derweze krater belangrijk voor het toerisme
Volgens het toeristische bureau van Turkmenistan is de Derweze krater een belangrijke factor voor het toerisme voor het land in het Midden Oosten. Van avontuurlijke toeristen tot aan extreme sports fanaten kunnen in dit deel van de woestijn terecht voor een bijzondere reiservaring.
De Karakum woestijn is één van grootste bronnen voor methaangas. Het natuurreservaat beslaat zo’n 90 duizend hectare aan woestijn.
1 reacties
Moet wel zeggen dat het er behoorlijk interessant uitziet.