Een van de dingen die ik altijd het fijnste vind van vakantie is om een heerlijke Italiaanse pasta met lokale ingrediënten te mogen nuttigen. Omdat koken een passie van me is, ben ik vaak op zoek naar simpele en lekkere gerechten. Het liefste uit het buitenland en in het bijzonder uit Italië! Vanuit thuis heb ik dit met de paplepel ingegoten gekregen. De recepten die mijn vader geleerd heeft tijdens zijn kookcursus in Sicilië heb ik dan ook meegenomen in deze blog! Afgelopen vakantie in Toscane heb ik veel gegeten en gekookt, maar deze vier recepten zijn echt mijn favoriet! Door het eten thuis uit te proberen, kan ik mijn vakantiegevoel altijd nog wat langer vasthouden.
Fettucine met grana padano
Voor degenen die nog nooit van Fettucine gehoord, het is niet zo ingewikkeld als het klinkt. Eigenlijk lijkt het heel erg op tagliatelle en grana padano is niets anders dan een hele lekkere Italiaanse kaas. Natuurlijk gaan er meerdere ingrediënten in, zoals groente, kruiden en rode peper. Het bereiden van het gerecht is niet moeilijk en kost niet veel tijd. De groenten worden gewokt in een grote pan met ui en knoflook en de pasta kook je in een aparte pan. Na vier minuten kun je de pasta bij de al gewokte groenten doen en door elkaar roeren. De geraspte kaas maakt het echt af! Oregano kun je natuurlijk in een Nederlandse supermarkt kopen, maar die uit Italië is vele malen lekkerder. Neem daarom een potje mee op vakantie en koop ter plaatse wat gedroogde oregano. Daar heb je met koken nog een jaar plezier van en zeker als je Fettucine met grana padano maakt.
Caponata
Vaak wordt caponata als antipasti of als bijgerecht gegeten maar ook als hoofdgerecht is het erg geschikt. Het zijn allerlei groente die tot een grove saus gemaakt zijn wat je met brood of een stukje vlees of vis zou kunnen eten. Het is een perfect gerecht voor in de zomer want je eet het koud of op kamertemperatuur. Je kunt het afmaken met een paar blaadjes verse balisicum en je kunt gaan genieten van een culinair hoogstandje. Als je met veel mensen eet is dit ook een heel fijn gerecht om te bereiden. Het is namelijk makkelijk er veel van te maken en het hoeft ook niet warm te zijn.
Panna cotta
De letterlijke betekenis van dit woord is gekookt room. Ik vind het leuker het panna cotta te noemen want dat klinkt nou eenmaal gewoon lekkerder. Met weinig ingrediënten kun je deze delicatesse maken. Met citroen, slagroom, suiker, gelatine en wat diepvries frambozen ben je helemaal het mannetje. Je kunt allerlei soorten tropisch fruit gebruiken om het te garneren. Het enige wat je in de gaten moet houden is dat de ‘s middags een deel moet maken omdat het nog een tijdje in de koeling moet.
Pasta frutti di mare
Ik ben fan van pasta, omdat er zo ontzettend veel lekkere varianten zijn. Bij alle supermarkten kun je een lekkere vismix halen waar krab, mosselen, inktvis en nog veel meer soorten vis in zitten. Met een eigen ingedikt tomatensausje, wat kruiden (liefst uit Italië) en je lievelingspasta heb je binnen een half uur een heerlijk gerecht op tafel staan. Garneer het bord met wat basilicum en een schijfje citroen. Naast een pasta doet een frisse salade het altijd goed. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor wat prikkertjes met tomaat en mozzarella.
Om nou echt te kunnen genieten van de vakantievibe die je in Italië ook voelde, kun je rond een uur of 8 of 9 aan tafel gaan. Blijf na het eten lekker even uitbuiken. Italianen genieten van het eten en van de tijd aan tafel. Wij kunnen daar nog wat van leren. Eten met tijdsdruk is iets wat veel Nederlanders doen maar het is alles behalve goed voor je lichaam. Italianen snappen dat wel en dit Bourgondische genieten proef je in ieder gerecht.