Het is vakantieperiode, voor je het weet stap je in het vliegtuig of de auto en ga je op weg naar jouw bestemming.
Heb je er aan gedacht om voor vertrek je ogen en lenzen te laten controleren? Als je vorige contactlenzen check alweer een tijdje geleden is, kan je met de check veel oogproblemen voorkomen. Maak dus voor vertrek nog even snel een controleafspraak. Heb je nog niet zo lang geleden je ogen laten nakijken door de optometrist, ook dan zijn deze tips van contactlenzenspecialist Sightful erg handig!
1. Temperatuur en vloeistof
Houd er rekening mee dat lenzenvloeistof bewaard dient te worden op een temperatuur tussen de 4°C. en 25°C. Bewaar de vloeistof dus op een koele plaats. Desinfectie en conserveringsmiddelen nemen vaak af nadat de fles geopend is. In plaats van die half lege fles mee te nemen op vakantie is het beter om een nieuwe fles mee te nemen. Nog beter is natuurlijk twee nieuwe kleine flesjes, zo blijft de vloeistof langer vers. Het bijvullen van vloeistoffen, of hergebruik van de kleine flesjes kan voor erg onaangename irritaties en ontstekingen leiden, gebruik dus altijd een nieuw flesje.
Een aantal gerenommeerde vloeistof fabrikanten hebben speciale ’travelkits’ (reispakketten) op de markt gebracht. Hierin zitten kleine vloeistofflesjes en schone nieuwe lenshouders. Deze zijn natuurlijk super handig voor als je op reis gaat.
2. Handbagage en je vloeistof
In vliegtuigen is maar een kleine hoeveelheid vloeistof toegestaan (100 ml.)
Vanwege de droge lucht in vliegtuigen raden we aan een bevochtigingsvloeistof te gebruiken welke je van tijd tot tijd kunt gebruiken. Zo blijven je lenzen goed vochtig. Eventueel is het ook een optie om een reservebril te dragen tijdens de vlucht mocht je die hebben.
Voor droge lucht zijn er ook speciale lenzen met een hoger watergehalte, deze blijven hierdoor langer vochtig en voorkomen dat je last van de droogte krijgt.
3. Bevochtigingsdruppels
Zeker als je naar warme landen gaat is het raadzaam extra bevochtiging aan te brengen. Bevochtigingsdruppels bieden een uitkomst, kies als het kan voor een kleine verpakking. Speciale dagverpakkingen zijn het beste, ze zijn hersluitbaar en te gebruiken in combinatie met vrijwel alle lenzen.
4. Lenzen en zonnebrand olie
Indien er zonnebrand olie op de lens komt is deze verontreinigd. In zo een geval doe je er verstandig aan meteen een andere lens te gebruiken. Pas dus extra op bij het aanbrengen van de zonnebrand olie.
5. Sport- en reservelenzen
Neem altijd reservelenzen mee op reis. Soms zijn zachte daglenzen een prima reservelens, ook als je harde lenzen draagt. De daglenzen zijn per stuk steriel verpakt, hierdoor heb je geen extra vloeistof nodig en ze zijn makkelijk te bewaren.
6. Contactlenzen en zwemmen
Naast de kans op verlies van de lenzen brengt zowel open als chloorwater risico’s met zich mee zoals ziekteverwekkers (open water) en oogirritatie (chloorwater). Bij zwemmen is het daarom beter daglenzen te dragen of de lenzen uit te doen.
7. Tropische zones, op safari
Reizen in tropische zones als je bijvoorbeeld op safari gaat zorgen voor extra risico’s met lenzen. De vloeistoffen zijn vaak niet goed bestand tegen de grote hitte in deze gebieden. Informeer bij de optometrist als je van plan bent in tropische gebieden te reizen.
8. Een zonnebril
Hoog in de bergen, in de sneeuw en aan de waterkant komen je ogen in contact met een verhoogde hoeveelheid Uv-straling. Belangrijk is je ogen te beschermen, de meeste lenzen hebben natuurlijk een Uv-filter echter een zonnebril bied extra bescherming. Zonnelenzen geven immers maar een beperkte bescherming.
9. Zorg dat je altijd een schone lenshouder hebt
Lenshouders kan je het beste regelmatig vervangen, een maal per kwartaal. Als de lenshouder ouder is loop je meer kans op irritaties en ontstekingen van het oog. Het draagcomfort verminderd vaak ook bij oude lenshouders.
10. Wat wel, en wat niet te doen
– Zorg ervoor dat voordat je de lenzen in of uit doet, je extra goed je handen wast.
– Houd er rekening mee dat in veel landen de kwaliteit van het (kraan)water lager is dan hier.
– Bij twijfel is het beter water uit een fles te gebruiken.
– Zwemmen met lenzen vergroot het risico op irritaties en ontstekingen van het oog, gebruik daglenzen of draag even geen lenzen tijdens het zwemmen.
– Maak gebruik van een zonnebril om je ogen te beschermen tegen Uv-straling.
Mocht je naar aanleiding van deze tips nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat het dan weten in de comments!