Bromo, niet de hoogste maar wel de bekendste, en volgens vele Indonesiërs zelfs de mooiste vulkaan van Indonesië. Ik heb een aantal vulkanen, die in Indonesië ook wel ‘Gunungs’ worden genoemd, gezien en Bromo is inderdaad adembenemend mooi!
Bromo is ook een van de vulkanen op Java die relatief ‘makkelijk’ te beklimmen is. Je wordt namelijk met een jeep naar de voet van de vulkaan gebracht, waarna je het laatste stuk ter voet moet afleggen. Een pittig stukje hiking is het wel, gevolgd door een lange steile houten trap die je helemaal tot aan de krater brengt.
Gunung Bromo & Batok
Bromo ligt in het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru, vlak naast de iets hogere vulkaan Batok. De naam Bromo is afgeleid van Brahma, één van de grote Hindoe goden. De vulkaan heeft een hoogte van nét geen 2,4 kilometer, 2392 meter om precies te zijn.
Naast Bromo ligt de Batok, die 2440 meter hoog is. De Batok heeft echt de herkenbare vorm van een vulkaan, van breed naar een smallere top met de krater duidelijk zichtbaar (zie foto).
Jeep tour vanuit Malang naar Bromo National Park
Je kan vanuit verschillende uitvalsbasissen tours boeken richting Bromo, gezien het dé absolute toeristentrekker is op Oost-Java. Wij zaten eerst in Surabaya, maar besloten per trein af te reizen naar het stadje Malang. Vanuit Malang kon je namelijk met een jeep tour binnen drie a vier uur afreizen naar de voet van de vulkaan.
De rit naar Bromo toe is soms best heftig. Behalve dat de wegen af en toe letterlijk onbegaanbaar zijn wordt je ook nog eens door een bergpas langs diepe ravijnen en kliffen het berggebied doorgeleidt. Een avontuur op zich 🙂
Maar it’s all worth it! Eenmaal aangekomen bij Bromo is het letterlijk genieten geblazen. Je bevindt je namelijk in een prachtige omgeving omringd door vulkanen, immense velden met vulkaanas en de bijzondere Hindoetempel Luhur Poten (zie foto).
Er is veel te doen in de omgeving. Zo kun paardrijden aan de voet van de vulkaan, met crossmotoren racen over de haast woestijn-achtige velden, een bezoek brengen aan Luhur Poten of gewoon even relax wat eten bij één van de standjes. Of natuurlijk gewoon richting hetgeen waarvoor je bent gekomen, de klim naar de krater van Bromo!
Nog niet zo lang geleden, namelijk in 2011 vond er nog een eruptie plaats, waarbij Bromo as en stukken lava spuwde. Niet voor niets is Bromo één van de meest actieve vulkanen ter wereld! Als je bij de krater staat merk je direct waarom. Het lijkt namelijk wel of er duizenden kilo’s aan vuurwerk vlak naast je zijn afgestoken, zoveel zwavel en stoom komt er uit de krater!
Panorama video-impressie vanaf de krater van Bromo
Must-do’s tijdens de jeep tour naar Bromo
Coban Pelangi waterval
Als je vanuit Malang richting het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru afreist kom je net voordat je het Nationale Park binnenrijdt de afslag naar Coban Pelangi tegen. Bij de meeste tours zit een bezoek aan Coban Pelangi in de tour inbegrepen, zo niet dan is het bijna een must om aan je driver te vragen of hier een tussenstop gemaakt kan worden.
De Coban Pelangi is namelijk een prachtige waterval, gelegen in een groene vallei. Vanaf het beginpunt moet je zo’n 600-700 meter afdalen (via een looppad) naar de voet van de water. Je bevindt je midden in de jungle, een ongerept mooie natuur. Doen dus!
Meer info? meer info over deze waterval kun je nalezen op onze review artikel over de Coban Pelangi.
Mount Pananjakan
Eenmaal in het Nationale Park rijd je in eerste instantie langs Bromo, maar wees niet getreurd. De driver brengt je dan waarschijnlijk naar Mount Pananjakan. Vanaf deze berg heb je werkelijkwaar een geweldige panoramaview over het Nationale Park, met als ‘skyline’ de vulkanen Bromo en Batok.
Helaas voor ons was het tijdens onze tour te mistig om ook maar iets van dit uitzicht te kunnen zien. Houd er dus rekening mee dat de weersomstandigheden op twee kilometer hoogte lastig te voorspellen zijn. Gelukkig konden wij een klein uurtje later op een ander viewpoint nog mooie panoramafoto’s maken van Bromo en Batok.
Beste periode om Bromo te beklimmen
Qua weer is het lastig om vooraf te bepalen of je tijdens een Bromo tour optimaal zicht op het vulkaanlandschap hebt. Wij hadden pech, maar bezoeker die enkele uren na ons komen kunnen zomaar ineens een prachtige open lucht hebben.
Wat wel een gegeven is dat het Nationaal Park Bromo Tengger Semeru tijdens het regenseizoen (van november tot en met maart) de natuur in het park, en over het algemeen in heel Indonesië, op haar mooist is. Alles is dan heldergroen en in volle bloei. Mijn aanraden is dan ook om Indonesië tijdens het regenseizoen te bezoeken.
En qua regen, dat valt allemaal wel mee. Het zijn veelal flinke tropische regenbuien van een uur (soms een uurtje langer), maar geen hele dagen. Soms is het wat bewolkt, maar dit kan ook zo weer wegtrekken. De temperatuur is over het algemeen warm, zo’n 30 graden met een hoge luchtvochtigheid.
Meer informatie en inspiratie over Indonesië?
Neem dan is een kijk bij onze Indonesië reisverhalen en laat je inspireren door onze CityBloggers die hun reisavonturen en oprechte meningen graag delen!