Ooit in Bremen geweest? Ik niet tot begin dit jaar. En nu ik er ben geweest, begrijp ik niet waarom niemand me ooit een tip heeft gegeven om de stad van de Bremer stadsmuzikanten te bezoeken. Daarom dit blog om je kennis te laten maken met deze verrassende Noord-Duitse stad zodat je zelf kunt bepalen of deze stad een plaatsje verdient op je ‘bucket list’. Ik wens je veel plezier met de tien B’s in Bremen.
1) Beroemde Roland
2) Bremer stadsmuzikanten
3) Böttcherstrasse
4) Bremer kwart
5) Bremer ketting
6) Bremer Kunsthalle
7) Becker-Modersohn-Paula
8) Bremen op je bord
9) Bremer bakkie
10) Bremerhaven
Beroemde Roland
Op het marktplein in de oude stad, kun je niet om hem heen: Roland, de neef van Karel de Grote. Geliefd en bezongen door velen. Maar liefst tien meter hoog met zwaard en schild en een engeltje op zijn buik. Hij staat voor én beschermt de vrijheid van Bremen. Als vrije Hanzestad is vrijheid voor de Bremenaren een groot goed. Zij laten zich geen wetten voorschrijven door anderen. Ze leven hun eigen leven. Roland staat fier voor het oude raadhuis (1405) , beide staan sinds 2004 op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Bremer Stadsmuzikanten
Ken jij die grap van de twee mannen die naar Parijs gingen? Nou die gingen niet. Dit geldt ook voor de Bremer Stadsmuzikanten. Een bijzonder kwartet, bestaande uit een balkende ezel, een blaffende hond, een miauwende kat en een zich schor kraaiende haan. Volgens de originele versie van de Gebroeders Grimm, kwamen ze nooit op hun eindbestemming – Bremen – aan. Daar denken ze in Bremen heel anders over. Je kijkt je ogen uit naar alle variaties op het thema. Ik vind de ‘nachtuitvoering het grappigst.
Böttcherstrasse
Waar eens de kuipers (böttcher betekent vat) woonden, liet Ludwig Roselius, een rijke koffiekoopman tussen 1926 en 1930 een compleet nieuwe straat ontwerpen. Hij gaf kunstenaar en beeldhouwer Bernard Hoetger en het architectencollectief Runge & Scotland de opdracht om een nieuwe straat, 110 meter lang, met gebouwen van rode bakstenen in Art Deco stijl te realiseren. Hier is het nog steeds goed toeven. Je vindt er leuke winkels, twee musea, een bioscoop, enkele cafés en een koffiehuis in het Robinson Crusoë gebouw. Tropische vissen in straataquaria en een uniek klokkenspel dat dagelijks om 12.00, 15.00 en 18.00 uur de bijzondere klanken van het porseleinen carillon door de lucht laat dwarrelen.
Bremer Kwart
Een van leuke uitgangswijken in Bremen is Das Viertel. Deze wijk begint aan de buitenkant van de oude stadsmuur, waar nu de groene Wallanlagen. Vanaf de Kunsthalle Bremen, loop je via de Ostersteinweg Das Viertel in. Hier vind je verrassende winkels (design, kleding, tweedehands, bio enzovoort). Drink een koffie bij Café Engel of lunch lekker vegetarisch bij Vegan. Op diverse plekken langs de Steinerweg zie je kleurrijke graffitikunstwerken.
Bremer ketting
Het Duitse woord voor ketting is ‘schnoor’ en dat is ook de naam van de oudste wijk van de stad. Hier zijn de huisjes als een snoer een aan een ketting geregen. Hier wonen en werken kunstenaars, culinaire vernieuwers die de heerlijkste gerechten in theehuizen voor je klaar maken. Je vindt hier het ‘honeymoonhuis’ en de leukste souvenirs voor thuis. Als sprookjes nog bestaan, kom je in deze wijk het dichtst bij dat betoverende gevoel. Pak een moment voor je zelf en geniet van een van de vele theesoorten in het Teestübchen. Je kunt hier ook heerlijk lunchen.
Bremer Kunsthalle
De stad telt vele musea, de Kunsthalle Bremen aan het begin van de wijk das Viertel is een bijzondere onder de kunstschatten van de stad. De uitgebreide collectie schilderijen, beelden, grafieken en schetsen voert je door 600 jaar kunstgeschiedenis. De vaste collectie omvat veel werk van Duitse en Franse impressionisten. Ook Paula Modersohn-Becker (zie Böttcherstrasse) is hier goed vertegenwoordigd. Er hangt een mooi, vroeg werk Van Gogh en er worden regelmatig tentoonstellingen georganiseerd. Op dinsdagavond is het museum tot 21.00 uur geopend. In het museumcafé kun je ook heerlijk lunchen of dineren.
Tip: tot 31 mei 2015 kun je in de Kunsthalle Bremen de tentoonstelling ‘Emile Bernard, am Pulse der Moderne’ bekijken. Bernard was een tijdgenoot en vriend van Vincent van Gogh. Samen met Gauguin heeft hij o.a. het cloisionisme ontwikkeld. Laat je verrassen door Bernard!
Becker-Modersohn- Paula
Een van de bekendste ‘Bremer kunstdames’ is Paula-Modershohn-Becker. Ze is geboren in Dresden maar heeft als eerste vrouw in Duitsland een eigen museum gekregen. Roselius de koffiekoopman gaf haar een eigen plek in zijn Böttcherstrasse. Paula Becker was een van de kunstenaars van het Worpswede kunstcollectief dat dichtbij Bremen ligt. Haar schilderstijl is het best te omschrijven als primitief. Het boerenleven en de boerenmensen waren haar favoriete thema’s.
Bremen op je bord
Elke streek heeft zo zijn eigen specialiteiten voor op je bord. Het beroemdste trio van Bremen is: Bremer Knipp, een krokant gebakken gierstgehaktburger met uien, geserveerd met augurk, gebakken aardappelen en appelmoes. Labskaus, dit is het beste te omschrijven als stamppot van rode biet, dat wordt geserveerd met een gebakken ei. De derde in de rij is: ‘Grünkohl’ (boerenkool). In Bremen niet als stamppot maar als gekookte groente met ui. Dit gerecht is pas compleet met gebakken aardappelen, casseler rib, rookworst en een soort gierst-uien-worst.
Bremer bakkie
Bremen is de koffiestad van Duitsland. Van elke twee kop koffie, is er een via de havens van Bremen en Bremerhaven het land in gekomen. Het smaakverschil tussen Nederlandse en Duitse koffie wordt duidelijk als je hoort dat wij door onze historische banden met Indonesië meestal robusta koffiebonen gebruiken. Onze oosterburen halen hun bonen van oudsher uit Tanzania. Op de laagland plantages groeien hier vooral de arabica koffiebonen. Een hele bijzondere plek om een lekker bakkie Bremer troost te drinken is bij Lloyd Café in de oude HAG-koffiegebouwen in de havenwijk Überseestadt.
Bremerhaven
Op 60 kilometer ten noordwesten van de stad Bremen ligt de zusterstad Bremerhaven. Toen de rivier de Weser dicht begon te slippen, konden grote zeeschapen niet meer in de haven van Bremen komen. Uiteindelijk werd er in 1827 gekozen voor de bouw van een nieuwe, moderne haven aan zee. Per trein ben je in ruim een half uur in de zusterstad. Een van de meest markante gebouwen in Bremerhaven is het Klimahaus. Voel de kou en het ijs van Antarctica, warm je daarna op in Samoa. Laat je verrassen door het Zwitserse hooggebergte en ervaar wat de droogte doet met Kameroen en de Niger.
Fotocredits: Cameroon & Niger: Laurence Delderfield / Klimahaus Bremerhaven 8° Ost
Nog niet helemaal overtuigd? Geniet dan van deze leuke video:
Imagefilm Bremen from HAWK Hildesheim on Vimeo.
Tip … Bremen per trein
Overweeg eens de trein en kom uitgerust op je bestemming aan. Ook in de tweede klas heb je bij elke twee stoelen een stopcontact. Een ander voordeel is dat je met de trein geen bagagebeperking hebt. En dat is heel gunstig met het winkelaanbod in Bremen. Tot slot kan je fiets mee. Bremen is een ideale stad om te fietsen. Overal zijn fietspaden aangelegd. Nog niet genoeg Bremen? Op de site Bremen Tourism lees je nog meer.