Wijnliefhebbers halen hun hart op in de Portugese regio Alentejo. Al in de Romeinse tijd werden hier de eerste wijngaarden in gebruik genomen. De landschappen van Alentejo maken de productie van verschillende soorten wijn mogelijk, die voor een divers en smaakvol aanbod zorgen. De regio staat bekend als een van de meest authentieke wijnstreken ter wereld, waar zelfs nog de eeuwenoude wijnsoort Vinho de Talha in aardewerk kruiken wordt gemaakt. Daarnaast lijkt het geen toeval dat Alentejo ’s werelds grootste kurkproductie kent.
DOC Alentejo: 8 regio’s
De wijngebieden van Alentejo zijn opgedeeld in acht subregio’s die samen DOC Alentejo vormen. De regio’s moeten zich houden aan strikte regels voor de toegestane druivensoorten en manier van produceren. Het noordoostelijk gelegen Portalegre staat bekend om de zware regenval en koude temperatuur, die voor frisse en complexe rode wijnen zorgen. In midden-Alentejo liggen Borba, Évora, Redondo en Reguengos. Deze sub-regio’s kenmerken zich door hun zachte en goed drinkbare rode wijnen. De oostelijke regio’s Granja-Amareleja, Moura en Vidigueira produceren de witte Antão Vaz, Alentejo’s beroemdste wijnsoort vanwege de goede zuurheid en tropische fruitsmaken. Ook produceren ze diverse volle en scherpe rode wijnen, zoals de Manteudo, Moreto, Periquita, Rabo de Ovelha, Roupeiro en Trincadeira.
Gratis wijn proeven bij kenners van Vinhos do Alentejo
In Alentejo’s hoofdstad Évora ligt het proeflokaal van Vinhos do Alentejo. Dit is een organisatie van wijnkenners die je helpt bij het uitstippelen van diverse wijnroutes langs proeflokalen en wijngaarden. Laat je hier informeren over de diverse soorten wijnen, de producenten en de verschillende druifsoorten die de regio kent. Elke week staan er andere wijnsoorten klaar om gratis geproefd te worden. Ook kun je hier je wijn aanschaffen.
De kurk waar het op drijft
Portugal is de grootste kurkproducent ter wereld. Met name in Alentejo groeit de kurkeik volop. De schors van de eik bestaat uit kurk en groeit na het afschrapen iedere negen jaar weer aan. Dit maakt het een uiterst duurzaam product. Al in de 17e eeuw werd kurk als wijnflesdop gebruikt en tot op de dag van vandaag vormt het de meest milieuvriendelijke manier om een wijnfles mee af te sluiten.
Wil je meer weten over deze streek en de wijnen, kijk dan even op de website van het verkeersbureau van Alentejo.