Bij Bordeaux kon ik niet zo gauw een voorstelling maken omdat het nog zo onbekend leek. ‘De stad ligt zuidwestelijk dus zal wel warm zijn.’ Dat was mijn reden een vlucht ernaar te boeken. Het idee van, er even lekker uit, sloeg totaal om toen ik mijn eerste voetstappen op de oude stadstegels zette. Ik ben verliefd geworden.
Bordeaux is oud, groot en trending. Dat blijft een heersende gedachte als ik terugkijk naar de paar dagen die ik er heb doorgebracht. Er wordt veel over de stad geschreven in de media en men heeft gelijk als hij zegt dat dit het nieuwe Parijs wordt. Het stikt er van de toeristen, studenten, romantische straatjes, restaurantjes en de Parijse architectuur. Als je nooit in de hoofdstad van het bruisende Frankrijk bent geweest zou je denken dat je er hier bent.
Wat heeft Bordeaux te bieden?
Het zonnige klimaat en de net wat warmere temperaturen zorgen bij voorbaat al voor een geromantiseerd plaatje, maar de sfeer en de uitstraling van de mensen nam mij mee terug naar een andere tijd. Jongeren op skateboards, de palazzo broeken en puffed coatsen de houding van – chill, het is een mooie dag neem nog een croissantje –is er een die ik in Nederland wel wat vaker kan aannemen.
Bordeaux heeft niet alleen sociaal-cultureel een unieke sfeer, maar is geprezen om haar wijn, wat de stad nog meer identiteit geeft. De grootste trekpleister is la Cité du Vin, letterlijk vertaald ‘de stad van de wijn’. De rondleiding laat je een kijkje nemen in de wereld van de wijn, waar dit vandaan komt, hoe ieder land andere smaken produceert en hoe je wijn kunt leren herkennen aan geur, structuur en kleur. Na afloop mag je éen glas wijn proeven op de zevende verdieping met uitzicht over de omgeving. Je kunt hier met tramlijn B komen vanuit het centrum.
Wat is er te doen in Bordeaux?
Een erg leuke hotel-tip is ‘La coeur de city Bordeaux Clémenceau’. Dit ligt in hartje centrum met alle bezienswaardigheden op loopafstand en een tramhalte om de hoek. Ik had een voorkamer met een balkonnetje dat uitzicht gaf op een leuk plein volop bistro’s en restaurants waaronder ‘Le grand café’. Hier bestaat de kaart uit een heel groot aanbod verse visgerechten, iets waar je ook niet omheen komt met de kust op kleine afstand. De geluiden van rammelend bestek, rumoerige struinende mensen en het gezelschap op terrassen wekt je iedere morgen op een vrolijke manier.
Het leukste aan de binnenstad is dat er iedere keer wanneer je de hoek omslaat, er een nieuw plein aan je voeten ligt. Ik dacht na de eerste dag dat ik alles gezien had, maar dag twee bevestigde dat ik nog geen derde had gezien. Het aantal onzichtbare pleintjes omgeven door cafeetjes, bakkers en boetiekjes is de allergrootste verwondering van de stad; het zit vol verborgen verassingen.
Niet alleen het oude omringde gedeelte met haar stadspoorten is aantrekkelijk, ook de grote statige gebouwen buiten het centrum maken indruk. De stad wordt verbonden door een lange brug over de rivier Garonne waarvandaan je het paleis ziet liggen. Hiervoor ligt ‘Place de la Bourse’. Dit is een oud plein waar een groot wateroppervlak aan ligt waarin de gebouwen reflecteren. Het heet dan ook niet voor niets ‘Miroir D’eau’. Veel kinderen spelen in het water en langs de kade kun je picknicken in het groen.
Dat Bordeaux middeleeuws is, is niet te missen door alle oude kerkklokken, stadspoorten en natuurlijk de grote witte kathedraal. Het is omgeven door een groot plein waar je kunt vertoeven op een van de terassen met een lekkere ‘sirop de menthe’.
De stad heeft verder ook een eetcultuur en dus kun je de foodhallen ‘’Les Halles de Bacalan’’ niet missen. Het is een culinaire hotspot waar men verse vis en vlees, stokbrood, franse kazen en wijnen. Een andere overdekte markt is ‘Marché des Capucins’. Deze ligt vlakbij ‘PLace meynard’. Een plein waar dinsdag een grote vlooienmarkt is en je vintage spullen vindt.