Wat leuk of lekker is hoef je niet altijd van ver te halen. Onlangs werd ik uitgenodigd om naar Antwerpen te komen voor een bierreis. De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat bier niet bepaald mijn favoriete drank is, maar omdat ik al veel te lang niet in deze leuke stad was geweest, stapte ik vol goede moed in de trein.
Het Bollekesfeest: geen feest zonder bier
Binnen een paar uur bewonderde ik het prachtige station van Antwerpen. Het Centraal Station wordt door de Antwerpenaren de Spoorwegkathedraal genoemd en is, na de langdurige restauratie, één van de mooiste stations van de wereld. Ik werd onmiddellijk ondergedompeld in het feestgedruis van de Bollekesfeesten. De Bollekesfeesten vinden jaarlijks plaats in het voorlaatste weekend van augustus. De naam komt van het bolleke, het speciaal vormgegeven glas waarin de brouwsels van brouwerij de Koninck worden geschonken. Deze brouwerij is een van de grootste sponsoren van de Bollekesfeesten, maar het familiefeest draait allang niet meer om het bier alleen.
Tijdens de Bollekesfeesten, die vier dagen duren, is op alle grote pleinen in het centrum van Antwerpen, het beste van wat de Scheldestad te bieden heeft, te zien te beluisteren en te proeven. Er zijn kramen met typisch Antwerpse delicatessen, zoals kipkap met mosterd, en allerlei chocoladesnoeperijen, verschillende themawandelingen, waaronder rondleidingen door de ruien, het ondergrondse gangenstelsel van Antwerpen en boottochten door de haven. Muziek voert overal de boventoon. Er worden Antwerpse straatmuzikanten uitgenodigd, waardoor er na elke tien stappen wel iets anders is te zien en te horen.
Het bier van Koninck
Op 1 september van dit jaar werd op het brouwerijcomplex van Brouwerij de Koninck het bierbelevingscentrum geopend en ik mocht alvast een voorproefje nemen van deze nieuwe attractie. In dit centrum wordt de link tussen de stad Antwerpen en de brouwerij uitgelegd en wordt op interactieve manier de geschiedenis van de Koninck onthuld. Alle wetenswaardigheden van bier worden met sappig Vlaams accent uit de doeken gedaan en zelfs mensen die niet van bier houden, beleven plezier aan deze biertour, die wordt afgesloten met een degustatie, zoals ze een proeverij in België noemen. Op het terrein van de brouwerij is het chocoladeatelier van Jitsk gevestigd. Deze jonge chocoladekunstenaar heeft zijn sporen ruimschoots verdiend en streeft er naar om chocoladeproducten te ontwikkelen die een goede combinatie met bier vormen.
Terraske doen
De Antwerpenaren zeggen dat ‘als ge in Antwerpen bent, ge een terraske moet doen’, een advies dat ik graag ter harte nam. In de Blauwmoezelstraat belandde ik in kathedraalcafé Het Elfde Gebod. Hier houdt een bonte verzameling heiligenbeelden de wacht over de gasten. In de stad van het bier hoef je niet vreemd op te kijken als restaurants een echte biersommelier in dienst hebben. Grand Café de Rooden Hoed aan de Oude Koornmarkt is zo’n adres waar de verschillende gangen van passend bier met uitleg van de biersommelier vergezeld gaan. De volgende dag staan er nog meer bierproeverijen op het programma (het is soms hard werken als reisjournalist) en ik begin bier zowaar lekker te vinden. Een leuk adres, vlak bij het centrum is café het Waagstuk op de Waagmarkt. Verscholen op de markt met een intieme binnenplaats is dit de perfecte plaats voor een degustatie van het huisbier Zeppelin. Vergeet bij uw bezoek vooral niet te vragen hoe dit bier aan zijn naam komt; de eigenaren leggen het met plezier uit.
Bier, bier en nog eens bier
We verplaatsen ons naar de oever van de Schelde waar in een loods aan de Kattendijk, Dok Oostkaai, een tijdelijk project is gevestigd met Bar Paniek als naam. Kunstenaars hebben hier een rariteitenkabinet gecreëerd waar je ogen tekort komt. Een mengelmoes van oude bouwmaterialen, stellages met ondefinieerbare spullen, knoppenkasten met hertenkoppen, piano’s en hangende boomstammen. Hier wordt het nieuwe Bootjesbier van Johan van Dijk van de Antwerpse Brouwcompagnie geserveerd. Deze jonge ondernemer heeft al zijn pijlen gericht op zijn Seefbier en Bootjesbier waar hij in korte tijd talloze internationale onderscheidingen mee verdiende. Als afsluiting van de bierreis staat de tweede brouwerij van Antwerpen op het programma: Huisbrouwerij ’t Packhuis. In dit café-restaurant wordt daadwerkelijk gebrouwen en dat is tot in de toiletten zichtbaar, waar je vanachter glas de hopfilters kunt zien. Huisbrouwerij ‘t Packhuis maakt Antwerps blond, Antwerps bruin en het onwaarschijnlijk lekkere ‘Den Bangelijke’.
Liefhebbers van antiek en brocante kunnen, als ze niet te diep in het bierglaasje gekeken hebben, zich vergapen in de talloze winkeltjes in de Kloosterstraat die doorgaans ook op zondag geopend zijn. Antwerpen is ook een eldorado voor liefhebbers van mode en kunst en dat ze daarnaast ook nog eens lekker bier tappen is mooi meegenomen! Wie het zichzelf makkelijk wil maken, kan de aanschaf van de Antwerpen City Card overwegen. Deze card is op het Centraal Station en op de Grote Markt van Antwerpen verkrijgbaar en geeft onder andere gratis toegang tot Antwerpse musea en kerken, gratis gebruik van het openbaar vervoer en gratis gebruik van de hopNstop/Citytour Shuttlebus.
Een Antwerpen City Card is er voor 24 , 48 en 72 uur. Voor meer informatie kan je natuurlijk altijd even kijken op de site van Antwerpen zelf: www.visitantwerpen.be.