Het is geen grap: op 1 april opent de Apenheul weer de poorten naar het apenrijk. Afgelopen weekend draaide het park al even warm voor de Apeldoornse locals en bezitters van een seizoenskaart. Vanaf dinsdag 1 april mag iedereen weer naar één van de mooiste dierenparken van Nederland.
Elk jaar is het weer anders
Afgelopen seizoen gingen delen van park Berg en Bos – het park in Apeldoorn waar Apenheul ook in ligt – op de schop. Zo kreeg het naast een nieuwe entree ook een fantastisch nieuw restaurant gelegen aan een bosvijver. Niet verwonderlijk dat het restaurant dan ook de naam De Boschvijver meekreeg. Ook Apenheul heeft na afgelopen seizoen niet stilgezeten. Zo werd er het een en ander rondom het gorilla-eiland verfraaid, kreeg het met de komst van de Hanuman langoeren drie nieuwe bewoners, kreeg bonobo Hortense een zoon en werd er bij de ringstaartmaki’s een tweeling geboren. Zo is er altijd wel iets nieuws te beleven in Apenheul.
Seizoenskaart
Niet voor niets nemen veel Apeldoorners, maar ook liefhebbers van dieren – en dan voornamelijk van apen – uit heel Nederland de moeite om een seizoenskaart aan te schaffen. De meeste seizoenskaarthouders komen vaak om de ontwikkeling van de diverse apenfamilies te volgen. Vooral de gorilla-groep kende afgelopen jaren een ware babyboom. Ook zijn de vele speeltuinen die over het hele park zijn verspreid, een ware oases voor kinderen. Een goede reden dus om af en toe te komen buurten voor een zorgeloos dagje vertier tussen de apen.
Liefde en harmonie voor bedreigde apensoorten in Apenheul
Naast het plezier dat je krijgt door te kijken naar apen of het spelen tussen de dieren, zit er wel degelijk een heel serieus en leerzaam karakter achter deze bijzondere dierentuin. Diverse apensoorten zoals de gorilla’s en orang-oetans zijn in de vrije natuur bedreigde diersoorten. De grootste vijand van de apen zijn de mensen. En indirect ben jij als smartphonehouder een van de grootste oorzaken van dit probleem. O.a. in Congo moet de natuurlijke leefomgeving van gorilla’s wijken voor het opgraven van coltan. Coltan wordt gebruikt om jouw smartphone optimaal te laten werken. Door dat genot zijn er wereldwijd nog minder laagland gorilla’s dan inwoners in Apeldoorn (ruim 165.000). Om te voorkomen dat deze en vele apensoorten zullen uitsterven, pakt Apenheul met diverse andere dierentuinen in de wereld de verantwoordelijkheid om het diersoort in stand te houden en zelfs weer uit te breiden. Hiervoor zijn speciale fokprogramma’s samengesteld die voldoen aan zeer strenge eisen. Nodig, omdat wij mensen graag willen consumeren om te communiceren. Iets om over na te denken.
Tussen de apen
Een bezoek aan de Apenheul is om diverse redenen dus meer dan de moeite van die kleine 20 euro waard. Het park is fantastisch en natuurlijk opgezet. Daardoor is het voor vele apensoorten mogelijk om vrij te leven in een voor hen zo goed mogelijke gesimuleerde leefomgeving. Dat de apen zich prettig voelen, blijkt wel uit de toenadering en interactie die ze zoeken met de bezoekers. Schrik niet als er plots een aap op je schouder springt. Er is ook veel uitleg op de borden, zeer educatief voor jong en oud. Ook wordt er tijdens voedingstijden meer verteld over sommige apensoorten, waardoor het nog beter te begrijpen wordt, waarom apen bepaalde dingen doen, juist laten en waarom ze zoveel weg hebben van de mens. Wie tegen dierentuinen is om welke legitieme redenen dan ook, zal in dit park moeten snappen dat Apenheul veel legitieme redenen heeft om de vele apensoorten te redden van en te beschermen tegen de mensheid.
Het park is van 1 april tot en met 26 oktober geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus zelfs een uurtje langer. Meer informatie over Apenheul vind je op de website.