Niet de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jakob Roggeveen was de ontdekker van het mysterische Paaseiland, de Amerikanen kenden de Rapa Nui al ver voordat de Nederlander er voet aan wal zette, zo beweert een gezamenlijke studie van diverse universiteiten.
Zoete aardappel verwijst naar contact met Amerika
In het toonaangevende Amerikaanse tijdschrift Current Biology weten de Amerikanen stellig te melden dat er tussen de jaren 1300 en 1500 al contact moet zijn geweest tussen de bewoners van het eiland (Rapa Nui) en de Amerikanen. Die bewering doen ze o.a. door de zoete aardappel die in diezelfde periode al op het eiland aanwezig was. Deze komt oorspronkelijk niet voor op Paaseiland. Ook zegt een analyse van de genen van 27 Rapa Nui dat er wel degelijk contact geweest moet zijn tussen hen en de inheemse Amerikanen.
Roggeveen blijft in de boeken als ontdekker Paaseiland
De eeuwige roem van Roggeveen kan dus de prullenbak in… of toch niet? Nee, zeker niet. Roggeveen was immers de eerste ontdekkingsreiziger die Paaseiland als werkelijk ontdekt eiland geografisch op de kaart zette. Hij was immers niet op zoek naar het eiland, omdat hij als opdracht mee had gekregen Zuidland op te sporen. Per ongeluk strandde hij op de dag van Pasen op Paaseiland, waarna hij zijn ontdekking de naam mee gaf van de huidige feestdag.
Wereldberoemde Moai-beelden op werelderfgoedlijst
Toen Roggeveen op Paaseiland kwam in 1722 stonden de wereldberoemde hoofden – Moai of paasbeelden genoemd – al op hun plek. Volgens de Amerikanen moeten de Rapa Nui deze gebouwd hebben rond 1200, net nadat de eerste mensen van Polynesische komaf het eiland koloniseerden. Zij zijn gebouwd ter ere van de voorvaderen van de nieuwe bewoners en als dank naar de Goden. Het zouden beschermengelen zijn die het eiland moest beschermen. Ze staan inmiddels op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Hongersnood, omver geworpen beelden en massale kannibalisme
Paaseiland was oorspronkelijk een bosrijk regenwoud met veel diersoorten. Doordat de bevolking sterk bleef groeien werden voedsel en grondstoffen massaal geconsumeerd. Zo erg dat er nu nog een karig landschap van over is gebleven. De voedselschaarste en daarmee de honger werd zo groot, dat er ver in de 18e eeuw onderlinge gevechten uitbraken. Deze gevechten zouden tevens geleid hebben tot het omver werpen van diverse beelden. Toen James Cook in 1774 Paaseiland herontdekte lagen de beelden al omver. Dit in tegenstelling tot de verslagen van Roggeveen. Saillant detail: door de honger op het eiland zou er massale kannibalisme hebben plaatsgevonden, waardoor het aantal bewoners sterk afnam. Je bent dus gewaarschuwd, ze lusten je rauw 🙂