Albanië is om meerdere redenen de perfecte bestemming om met een camper of een busje naartoe te rijden. Ik zou het sowieso iedereen aanraden. Alleen al omdat het land en de mensen echt te gek zijn. Er heerst overal gezelligheid en de natuur heeft ontzettend veel te bieden. Tegelijkertijd is het ook een land met een gebruiksaanwijzing. In positieve zin overigens! Heel veel kan en mag in Albanië en als je daarop voorbereid bent, kun je het meeste uit jouw reis halen! Lees vooral verder over het land en hoe je je kunt voorbereiden op een campertrip door Albanië.
Alles over kamperen in Albanië
Met een camper of busje kamperen in Albanië is echt fantastisch. Je mag immers bijna overal wildkamperen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals nationale parken en privéterreinen. Maar zelfs privéterreinen zijn in overleg nog mogelijk. Deze manier van reizen is ten eerste heel goedkoop en ten tweede geeft het echt een gevoel van ‘back to basic’ gaan.
Het wegennetwerk in Albanië
Er loopt kortgezegd één belangrijke route van noord naar zuid en daar gaat eigenlijk al het verkeer overheen. Deze weg ligt er relatief goed bij en is ook op de meeste plekken vlak. Natuurlijk zitten er slingerwegen en paden in, maar zeker rondom Tirana is de kwaliteit van het wegdek in orde. Wanneer je van deze weg afgaat of het binnenland in gaat, wordt de kwaliteit slechter. Uiteindelijk kun je overal wel komen (uitzonderingen daargelaten), maar reken wel op langere reistijden. Op sommige stukken kun je maximaal 20 km/u rijden anders trilt je hele camper uit elkaar.
Parkeren in Albanië
Parkeren gaat in Albanië over het algemeen heel erg makkelijk. We hebben nog nooit meegemaakt dat we ergens moesten betalen om te parkeren en er was altijd wel ergens plek. Alleen in Tirana is het lastig om met de auto te komen en daar is het uiteraard wél betaald parkeren. Wanneer je met een camper(busje) op reis bent en je wil naar Tirana, dan zou ik de camper op de camping laten staan en een taxi naar het centrum nemen. De chaos in het centrum is namelijk groot en parkeren een drama.
De grensovergang met een camper
Albanië wil graag bij de EU horen, maar daar zijn ze officieel nog geen lid van. Het is dus een andere grensovergang dan je wellicht gewend bent als je door Europa rijdt met een camper. Je wordt staande gehouden, documenten worden gecheckt en ook de inhoud van je camper wordt bekeken. Dat kan een korte controle zijn, maar het kan ook inhouden dat alle kastjes, lades en kiertjes opengetrokken moeten worden. Een grensovergang kan daarom ook wat langer duren dan normaal. Ook wanneer je Albanië uitrijdt, bijvoorbeeld naar Griekenland, kan de overgang langer duren omdat je dan de EU weer in moet.
Internet in Albanië
Internet is bijna niet meer weg te denken uit ons bestaan, maar in Albanië net iets lastiger. Het is geen lid van de EU dus werkt je bundel waarschijnlijk niet (behalve bij Vodafone, zij hebben Albanië wel binnen de bundel zitten). Op campings is vaak goede wifi, maar wanneer je wildkampeert natuurlijk niet. Je kunt ervoor kiezen om een Albanees simkaartje te kopen of om een draagbare Wifi mee te nemen om dit op te lossen.
Campervoorzieningen
Ben je veel aan het wildkamperen? Dan heb je op een gegeven moment toch ook schoon water nodig. Ook zou een plek om vuil water te storten en om je eventuele toilet te legen handig zijn. Dit kan over het algemeen op bijna iedere camping in Albanië. Er zijn niet ontzettend veel campings in Albanië, maar zeker genoeg om zo nu en dan van de voorzieningen gebruik te maken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om eens in de zoveel tijd op een camping te slapen en dan meteen alles te legen, vullen en schoon te maken. Als je dat niet wil, kun je bij een camping altijd vragen of je tegen betaling gebruik mag maken van de faciliteiten. Daarnaast kun je in apps als Park4Night ook zoeken op plekken die speciaal voor camper(busjes) bestaan en waar je dus gebruik kunt maken van de voorzieningen zonder er te overnachten.