Iedere zomer gaat ongeveer de helft van de vakantiegangers met de auto richting hun vakantiebestemming. Vaak is het een hele trip: honderden kilometers per dag, hitte en met een zwaar beladen auto. Als je dan ook nog eens in een onbekend gebied met afwijkende verkeersregels rijdt, is zo’n reis niet geheel zonder risico. Lees daarom deze 9 tips om de kans op schade of ongelukken op een autovakantie zo klein mogelijk te houden!
9 handige autovakantie tips
1. Vakantiecheck
Breng je auto een aantal weken voor je reis naar de garage voor een vakantiecheck. Je garage controleert de belangrijkste onderdelen van de auto, zodat hij je niet in de steek laat onderweg. Dit kost je doorgaans slechts twee tientjes. Vind je dit toch te duur of wil je het liever zelf doen? Dan lees je hieronder een aantal punten die je zeker moet controleren!
2. Controleer de motor
De motor heeft het zwaar te verduren tijdens een lange rit door de bergen. Zonder hem ben je nergens, dus controleer hem grondig vóór vertrek. Het belangrijkste dat je sowieso regelmatig moet doen is het oliepeil controleren. Het beste moment om dit te peilen is bij een koude motor vóór de start.
3. Controleer je remmen
De stat van de remblokken kun je checken door op een gecontroleerde manier en rustige omgeving even te remmen op een natte of zanderige weg. Beide kanten moeten gelijktijdig remmen. Let ook goed op eventuele trillingen bij het remmen (op de snelweg). Als het stuur en het rempedaal trillen, duidt dit op kromme remschijven. De beste controle kun je krijgen bij de garage.
4. Airconditioning
Zeker wanneer je in de zomer ergens in Zuid-Europa aan het toeren bent, is een goede airconditioning is erg belangrijk. Door de koelte raak je minder vermoeid en blijf je scherper achter het stuur. Schimmelvorming in de airconditioning kan gevolgen hebben voor je gezondheid.
5. Check je banden
De banden zijn de verbinding van je auto met de weg en vormen daarom een belangrijk onderdeel van je bolide. Controleer deze grondig vóór een lange reis. Check of het profiel nog steeds voldoende is: minimaal 3 mm voor zomerbanden, 4 mm voor winterbanden. Controleer of er onregelmatige slijtage is of schade aan de zijwanden. Vervang de banden als je twijfelt en als je er – bij normaal gebruik – 10 jaar mee gereden hebt. Ten slotte meet je de bandenspanning nadat je de auto hebt in geladen.
6. Pech onderweg
Mocht er toch iets gebeuren, dan is het natuurlijk erg fijn als je goed verzekerd bent en ook in het buitenland pechhulp krijgt van de ANWB of Route Mobiel. Het kost wat extra maar mocht er wat gebeuren, dan ben je verzekerd van onder andere vervangende vervoer, hulp en eventueel een hotelovernachting.
7. Pak alles goed in
Door de bagage op een juiste manier in te pakken, heeft je voertuig een betere wegligging en kan er bij een ongeluk of plotseling remmen niets door de auto vliegen. Leg daarom zware spullen onderop, het liefst tegen de achterbank dichtbij de wielen. Met een net of doek (bijvoorbeeld een slaapzak of deken) en wat banden bevestig je het aan de vloer van de auto. Denk aan het maximum laadgewicht. Niet alleen riskeer je een boete als je deze overschrijdt, ook reageert een auto veel trager als deze zwaar beladen is.
8. Neem voldoende rust
Wees uitgerust vóór je vertrekt en neem voldoende rust tijdens het rijden. Geadviseerd wordt om na twee uur rijden even te stoppen voor een pauze, ook als je van chauffeur wisselt. De frisse lucht en wat beweging houden je scherp, wat de verkeersveiligheid natuurlijk alleen maar ten goede komt!
9. Check vooraf verkeersregels
Hoewel Europa steeds meer op één land begint te lijken, zijn er genoeg afwijkende verkeersregels in de verschillende landen. Op de ANWB lees je de belangrijkste verschillen en verkeersborden. Zo zijn er afwijkende maximumsnelheden en bestaan er borden voor een minimumsnelheid. Weet jij hoe die er in Spanje uit zien?