Ondanks dat het lijkt alsof bestemmingen oneindig zijn, heeft een aantal plaatsen op de wereld toch echt een houdbaarheidsdatum. Als gevolg van veranderingen in de natuur of van landschap zullen verschillende paradijselijke plekken de komende jaren gaan verdwijnen (sommige al binnen 30 jaar). De bestemmingen die wij op een rij gezet hebben zijn werkelijk prachtige plekken en moet je dus zeker nog een bezoekje brengen voordat het te laat is!
1. De Malediven
De Malediven is een adembenemend mooie eilandengroep die onder Sri Lanka gelegen is. Midden in de oceaan liggen ze net boven de zeespiegel. De eilanden worden gekenmerkt door de azuurblauwe kringen (zo blauw had ik zeewater nog nooit gezien) die rondom de eilanden liggen. De afgelopen jaren is de zeespiegel, zoals je waarschijnlijk wel weet, aan het stijgen. Men verwacht dat deze stijging door zal blijven gaan omdat de aarde blijft opwarmen. Hierdoor zullen de eilanden over 50 tot 80 jaar volledig onbewoonbaar worden.
2. Madagaskar
Ook Madagaskar is een eiland, maar deze zal om een andere reden verdwijnen als toeristische bestemming. Madagaskar staat bekend om de vele flora en fauna en vooral de uniekheid ervan. Door luchtvervuiling zijn er de laatste jaren grote stukken van de bebossing al verdwenen. Hierdoor kunnen zeldzame diersoorten minder goed leven en verdwijnen ze. Daarnaast wordt er op mysterieuze wijze veel meer gesmokkeld dan jaren geleden. De bijzondere planten- en dierensoort worden door mensen meegenomen van het eiland af. Minder bomen, minder dieren en minder planten. Hierdoor zal het eiland dus een stuk minder aantrekkelijk worden.
3. Venetië
Venetië, de stad op het water. Het is enorm bijzonder om door Venetië te lopen. Als je erover nadenkt, kun je je al bijna niet voorstellen dat al die gebouwen gewoon blijven staan met al dat water eronder. Helaas is dat ook niet zo. Ieder jaar zakt de hele stad een paar millimeter dieper het zeewater in. Natuurlijk wordt er wel wat aan gedaan, maar naar alle waarschijnlijkheid zal dat niet genoeg zijn. Daarnaast blijft de zeespiegel alsmaar stijgen. Afgelopen jaren is de stad al vaak ondergelopen, maar tot zover nog zonder blijvende gevolgen. Het zal uiteindelijk wel tot gevolg hebben dat de stad letterlijk te water gaat. Tot zover kun je dus nog met een gerust hart de stad bezoeken. Maar je zult wel snel moeten zijn, want het einde kan zomaar nabij zijn.
4. De Amazone
Je kunt geweldige jungle trekkingen doen in de Amazone, je vervoeren over de rivier en slapen in een boomhut. Van de Amazone dacht ik echt altijd dat het onaantastbaar was. Afgelopen jaren bleek niets minder waar. Niet alleen verdwijnt het grootste regenwoud door het kappen van bomen, ook vele bosbranden verwoesten de groene grond. Door veranderingen in het klimaat komt er te weinig water bij de bomen in de droge periodes, waardoor ook uitdroging zorgt voor een krimp van het oerwoud. Wetenschappers schatten dat het regenwoud nog 10 jaar zonder hele grote problemen kan bestaan. Daarna worden er moeilijkheden verwacht voor de rest van het land en het klimaat.
5. Het Great Barrier Reef
Tot nu toe mogen we het Great Barrier Reef in Australië nog het grootste koraalrif ter wereld noemen en dat zal ook nog wel even zo blijven. Desondanks krimpt het als een gek. Het koraalrif is een prachtige samenstelling van kleuren, onderwaterleven en prachtige vissen. Het is echt geweldig om met eigen ogen te zien. Hoewel er al een hoop schade is, is het nog steeds de moeite waard, maar je moet wel snel zijn. Volgens deskundigen is op dit moment al de helft van het koraal dood. Dat komt onder andere door vervuiling van het water en door de stijging van de temperatuur. De planten kunnen hier niet tegen en beschermen zichzelf door hun kleur te laten verdwijnen. Later gaan ze hierdoor dood. Als je binnen 10 jaar een ticket boekt heb je nog kans om al het moois (of in ieder geval de helft) te bewonderen, daarna zal je geluk moeten hebben.
6. De Dode Zee
Je kent het fenomeen van de Dode Zee misschien wel: het is zo zout dat je bijna óp het water blijft drijven. Dit is voor veel toeristen zo interessant dat ze hiervoor speciaal naar de Dode Zee komen. Bovendien wordt gezegd dat door het hoge zoutgehalte de dode zee genezend kan werken voor bepaalde aandoeningen. Helaas ligt deze zee inmiddels 450 meter onder het normale zeeniveau doordat omliggende landen er veel water uithalen. En dat terwijl er via weinig wegen water binnenkomt. Naar verwachting zal je nog zo’n 40 jaar in de Dode Zee kunnen zwemmen alvorens hij verdwijnt.