Tijdens je welverdiende reis wil je vaak graag zoveel mogelijk plaatsen bezoeken. Of je nu een roadtrip gaat maken in Amerika of naar de camping in Zuid-Frankrijk gaat, culturele uitstapjes naar bijzondere musea, monumentale kerken en kathedralen, staan vaak op de planning. Een niet voor de meest hand liggende locatie die dan vaak vergeten wordt is…een begraafplaats! Indrukwekkende rustplaatsen zorgen vaak voor een moment van rust in een toeristische stad en haar talloze bezienswaardigheden. Uitvaartverzorger Monuta deelt daarom vijf indrukwekkende begraafplaatsen in Europa (ook in Nederland), die het bezoeken écht waard zijn.
1. Cemetery of Staglieno – Genua, Italië
Begraafplaatsen vertellen vaak een bijzonder verhaal. Een rustplaats voor duizenden oorlogsslachtoffers bijvoorbeeld, zorgt voor een indrukwekkend gevoel. Op een heuvel vlakbij Genua ligt de enorm grote rustplaats Staglieno, waar ook Britse oorlogsgraven zijn te vinden. Staglieno staat bekend om de monumentale beeldhouwwerken. Er liggen dan ook veel Italiaanse beeldhouwers begraven en bekendheden als Constance Lloyd, de vrouw van (schrijver en dichter) Oscar Wilde liggen hier begraven. Deze rustplaats werd zelfs als locatie gebruikt voor filosofische discussies en als fotolocatie voor artwork van platen van de Engelse band Joy Division.
2. Joodse begraafplaats – Praag, Tsjechië
De oudste nog bestaande Joodse begraafplaats, is in Praag te bezichtigen. Deze rustplaats was in gebruik van 1478 tot 1786 en inmiddels onderdeel van het Joods Museum. Er liggen soms overledenen boven op elkaar, wat kan oplopen tot wel twaalf lagen! Naar schatting zijn er namelijk 100.000 mensen begraven, terwijl er 12.000 grafstenen zijn…
Deze rustplaats is te bezoeken in combinatie met het museum en een tour door het Joodse deel van Praag.
3. Highgate Cemetery – Londen, Engeland
Op deze bekende begraafplaats in de Londense buitenwijk Highgate, doen schrijvers en filmmakers soms inspiratie op vanwege de overwoekerde graven, die voor een horroreffect zorgen…
De rustplaats bestaat uit een oostelijk deel (dat altijd toegankelijk is) en een westelijk deel (alleen met een gids te bezoeken). Sinds de opening in 1839, was het een populaire plek om begraven te worden, vandaar dat het tweede deel ook opgericht werd. De publiekstrekker is het grote monument voor Karl Marx. En om even terug te komen op het horroreffect: Bram Stoker deed hier inspiratie op voor het schrijven van Dracula…
4. Oud Eik en Duinen – Den Haag, Nederland
Dichterbij huis ligt ook een grote en oude begraafplaats, namelijk het Haagse Oud Eik en Duinen. Bekende Nederlanders zoals Willem Drees, Louis Couperus en Hendrik Willem Mesdag vonden hier een laatste rustplek. Verder zijn er zelfs nog de resten van een kapel uit de dertiende eeuw te bezichtigen. Ook zeker het bezoeken waard!
5. Zorgvlied – Amsterdam, Nederland
Nog zo’n Nederlandse begraafplaats is Zorgvlied in Amsterdam. De rustplaats bevindt zich aan de rand van de stad, waardoor de hectiek van de doorgaans overvolle stad niet aanwezig is. Ook hier liggen bekende Nederlands begraven, zoals Annie M.G. Schmidt, Herman Brood en Anthonie Kamerling. Een zeer cultureel uitje dus, waar je met gemak kunt rondwandelen.
Ons laatste afscheid
Of het nu ver weg of dichtbij is, iedereen zal eens te maken krijgen met het laatste afscheid. Dat kan heel gevoelig liggen en hierover nadenken kan veel emoties oproepen. Toch is het aan te raden om hier zelf rustig over na te denken en je uitvaartwensen bespreekbaar te maken. Hoewel het niet voor de hand ligt om over dit onderwerp te praten, ontlast je je dierbaren als je zelf je uitvaartwensen hebt vastgelegd. Je voorkomt twijfels en vragen van je nabestaanden als je je uitvaartwensen zelf kenbaar hebt gemaakt. Een eerste stap is misschien het bekijken van uitvaart- en afscheidmogelijkheden. Je kunt zelf eenvoudig online je uitvaartwensen vastleggen, ook als je niet of elders bent verzekerd.
Als je je uitvaartwensen hebt vastgelegd, ontstaat er voor dierbaren ruimte om zich volledig te richten op het creëren van waardevolle momenten met elkaar en als het zover is: het nemen van afscheid.