Als we op reis gaan, dan hebben we vrijwel altijd onze smartphone en/of laptop bij ons om in contact met het thuisfront te blijven. Helaas is de internetverbinding alleen niet altijd even veilig in het buitenland. Inloggen op open wifi-netwerken brengt enige risico’s met zich mee en daarnaast zijn niet alle websites vrij te bezoeken in bepaalde landen. Iran en China blokkeren bijvoorbeeld Facebook en andere social media en dat is natuurlijk wel vervelend als je graag in contact wil blijven met vrienden en familie! Gelukkig biedt een VPN verbinding de oplossing. In dit artikel gaan we dieper in op wat VPN precies is en waarom je hier altijd gebruik van moet maken als je op reis bent!
Wat is VPN en waarom heb ik dit nodig op reis?
VPN is de afkorting voor Virtual Private Network en simpel uitgelegd zorgt VPN ervoor dat jouw IP-adres wordt aangepast door verbinding te maken met een server uit een ander land. Op deze manier kun je anoniem het internet op en is jouw IP-adres (en dus ook locatie) geheim. Je surft dus als het ware op een privé-netwerk en je gegevens zijn niet zichtbaar. In China kun je dus bijvoorbeeld via VPN aangeven dat je in Nederland zit en zo je Gmail blijven checken. Met een VPN-verbinding wordt internetten een stuk makkelijker en veiliger! VPN fungeert als het ware als een tussenpersoon tussen jouw smartphone, tablet of laptop en de server. Hieronder geven we daarom vier redenen waarom je tijdens je vakantie absoluut niet zonder VPN kan!
1. Bescherm je gegevens op internet
In het buitenland is internetten vaak duur, dus is de kans groot dat je regelmatig moet inloggen op openbare wifi-netwerken. Soms hoef je zelfs geen wachtwoord in te vullen en kan dus letterlijk iedereen gebruikmaken van de internetverbinding. Deze wifi-netwerken zijn onbetrouwbaar, want hackers kunnen makkelijk het netwerk aanvallen en jouw persoonlijke gegevens inzien en zelfs stelen. Bescherm daarom je data online met een vpn verbinding. Met een VPN maak je anoniem verbinding met een openbaar wifi-netwerk, dus kunnen hackers niet zomaar jouw gegevens inzien. Maak daarom altijd gebruik van een VPN-verbinding als je het zekere voor het onzekere wil nemen en jouw privacy wil waarborgen.
2. Nederlandse programma’s en website bekijken in het buitenland
Het is fijn om af en toe Nederlandse films en televisieprogramma’s te blijven kijken wanneer je op reis bent. Deze zijn alleen vaak niet zomaar te zien wanneer je je niet in Nederland bevindt. RTL XL en NPO Gemist zitten namelijk vast aan uitzendrechten, waardoor ze hun programma’s alleen in Nederland mogen uitzenden. Gelukkig kun je dit omzeilen door een VPN-verbinding te gebruiken! Met een VPN-verbinding houdt je de websites waar je de programma’s op kijkt namelijk voor de gek. Het lijkt dan alsof je vanuit een server in Nederland aan het internetten bent, terwijl je in werkelijkheid in een ander land zit. Op deze manier kun je dus zonder problemen Nederlandse programma’s blijven bekijken, zonder dat je geblokkeerd wordt.
3. Overal ter wereld op social media zonder censuur
Zoals je al eerder hebt gelezen, is het niet overal mogelijk om op social media te zitten. In sommige landen is er namelijk sprake van internetcensuur. In Iran mag je bijvoorbeeld niet op Twitter en Facebook zitten en in China wordt Google (inclusief Gmail en YouTube) geblokkeerd. Maak je echter gebruik van een VPN-verbinding? Dan wordt er verbinding gemaakt met een server buiten het land waar je je op dat moment bevindt en heb je dus geen last meer van internetcensuur. Zo kun je dus in China Youtube-filmpjes blijven bekijken en in Iran een update op je Facebook plaatsen.
4. Bespaar geld bij het boeken van hotels en vluchten
VPN hoeft helemaal niet duur te zijn, want je kunt al vanaf een paar euro per maand een goede VPN aanschaffen. En wist je dat je met VPN ook een hoop geld kunt besparen als je je tickets en hotels boekt? De prijzen van vluchten en accomodaties kunnen soms namelijk flink verschillen per locatie. Als je een overnachting en een vliegticket boekt, dan kun je dus het beste de prijzen vergelijken door verschillende VPN-locaties te proberen. Je meldt je dus aan op servers uit verschillende landen om de prijzen per locatie te zien. Zet je locatie bijvoorbeeld eens op een Afrikaans of Oost-Europees land en je zult zien dat het soms tientallen tot honderden euro’s per boeking scheelt. Op deze manier verdien je die paar euro per maand die je aan je VPN-verbinding uitgeeft dus dubbel en dik terug!